Цените на петрола паднаха до 47 долара за барел

Цените на петрола паднаха до 47 долара за барел

Цените на петрола продължават да падат, достигайки най-ниските нива за последните 5 месеца.

Търгуваният в Лондон сорт Брент с доставка през юли поевтиня с около 7.5 на сто през последните два дни и достигна нива до 47.17 долара за барелв петък.

Еквивалентните фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха с 4.9% в четвъртъки дстигнаха до 44.22 долара за барел.

Причината за рязкото поевтиняване на петрола са данните за свръхпредлагане на пазара, което изглежда ще продължи.

Последният доклад на американското министерство на енергетиката показва, че добивът на петрол в САЩ е нараснал до 9.29 млн. барела на ден, достигайки най-високото си ниво от август 2015 г. насам.

В същото време договореното на 30 ноември миналата година между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намаление на добивите няма достатъчен ефект върху пазара и не върви по план.

Според Емануел Ибе Качикуу министър на петрола на Нигерия, ОПЕК вероятно ще удължи срока за понижаване на добивите с 1.2 млн. барела с шест месеца на срещата в края на май.

Саудитска Арабия е единствената от страните-членки на петролния картел, която спазва стриктно ангажимента си за ограничаване на производството на суровината, но едва ли ще продължава да поема още дълго сама цялата тежест на поддържането на цените на суровината, с ограничено предлагане на пазара.

Русия също изпълни ангажимента си и намали нефтодобива с 300 000 барела на ден, спрямо достигнатите рекордни нива от октомври миналата година. Руският министър на енергетиката Александър Новак коментира в писмен доклад до президента Владимир Путин, че страната му е готова да продължи да свива производството на петрол, но дори това едва ли ще е достатъчно да задържи „черното злато” на нива над 50 долара за барел.

Основният проблем в търсенето идва от най-големият консуматор на горива в света Китай, където въвеждането на екологични норми и мерки за енергийна ефективност сред населението намалява потреблението на петрол.

Споделяне

Още от Бизнес