Цените на петрола се повишиха леко след решението на ОПЕК да запази производствените квот

Цените на петрола се повишиха леко след вчерашното решение на ОПЕК да остави без промяна засега производствените си квоти, предаде Асошиейтед прес.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поскъпна с 20 цента - до 30,88 долара/барел на Нюйоркската търговска борса снощи. Цената на петрола сорт Брент с доставка през септември се покачи минимално - с 1 цент - до 28,51 долара/барел на Международната петролна борса в Лондон.

Вчера на извънредната министерска среща на ОПЕК бе решено производствените квоти да останат без промяна на ниво от 25,4 млн. барела дневно. Картелът обаче предупреди, че може да намали добивите си по-късно през тази година. Анализатори коментираха, че решението на ОПЕК ще се отрази съвсем слабо на цените на дребно на бензина и другите петролни продукти.

От днес влизат в сила подписаните от Ирак срочни договори за износ на петрол с 12 чуждестранни петролни компании. Контрактите са със срок от 1 август до 31 декември т. г., като общият обем на доставките за август е 650 000 барела дневно, като той ще се променя при необходимост.

Договорите са сключени с американските фирми Ексън Мобил, Шеврон Тексако, Коноко Филипс, Маратон и Валеро Енерджи, както и с европейските компании Шел, Бритиш Петролиъм, Тотал и Репсол. Китайската Синохем, швейцарската Витол и японската Мицубиши също са сключили договори за покупка на иракски петрол.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?