Цените на производител спадат и през май на годишна база

С 0.3% са се повишили цените на производителите през май в сравнение с април. На годишна база обаче спадът в цените е 6.7%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишното поевтиняване през април (април 2009 спрямо април 2008 г.) е било 6.1%.

Причината за слабото месечно поскъпване е повишението на цените в добивната промишленост - с 0.8%, и в преработващата - с 0.7%. В преработващата промишленост по-значително нарастват цените при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.3%. В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 3.6%, и при добива на въглища - с 1.8%.

Поевтиняват производството и разпределението на електрическата и топлоенергията и на газа - с 0.5% през май в сравнение с април. На годишна база обаче цените са се повишили с 15.6%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо май 2008 г. има при производството на основни метали - с 31.9%; производството на хранителни продукти - с 5.9%; на изделия от каучук и пластмаси - с 2.8%; на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.9%.

Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - с 10.7%; на тютюневи изделия - с 9.6%; на изделия от други неметални минерални суровини - със 7.6%; на ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.3%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?