Цените на стоките продължават да растат, априлската инфлация е 0.7%

Цените на стоките продължават да растат, априлската инфлация е 0.7%

Трита пореден месец цените на стоките и услугите у нас продължават да нарастват и инфлацията през април е 0.7 на сто, което е по-устойчиво увеличение спрямо мартенските 0.4 процента и  и февруарските 0.2%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени в сряда.

Годишната инфлация за април 2015 г. спрямо същия месец на 2-14 г. е 0.5%, а средногодишната инфлация за периода май 2014 - април 2015 г. спрямо година по-рано е минус 0.8%.

Пред април са поскъпнали спрямо месец по-рано хранителни продукти като месо, кайма, риба, шоколадови изделия, кафе, цитрусовите плодове, захар и др., като най-голямото повишение на цените е при пролетните зеленчуци 

Слабо поскъпване има при безалкохолни напитки и тютюневи изделия, по-сериозно – 6.2%, при обувките и облеклата, транспорта и образованието, здравеопазването и жилищното обзавеждане.

Поевтинели с 0.6 на сто са горивата, намалели са цените за развлечения и култура, за ресторанти и хотели.

По-сериозно са паднали цените на централното газоснабдяване - с 9.4%, топлоенергията - с 6.2%, дизелово гориво - с 1.0%, както и цените за градинарство и цветарство

През април 2015 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се повишили с 1.3 на сто при хранителни продукти и 0.8 процента при нехранителни стоки, при услугите има намаление от 0.2%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?