Цените на ток и парно - без промяна

Няма да се променят цените на тока и парното от април, съобщиха от държавната комисия за енергийно регулиране. Докато не бъде одобрен механизмът за подпомагане на социално слабите, тези цени няма да се повишат.

Комисията е одобрила поскъпване на природния газ за битовите потребители, до сряда газоразпределителните предприятия трябва да обявят новите цени в един национален и един местен ежедневник. По информация от енергийното министерство, цените на природния газ за промишлените потребители и индустриалните предприятия ще остане непроменена.

Според наредбите за ценообразуване на енергоносителите, до днес ДКЕР трябваше да определи новите цени.

Новите цени на природния газ за битовите потребители са изчислени въз основа на данните за разходите на дружествата, подадени в ДКЕР. Комисията е предвидила минимална печалба, така че да не са ощетени дружествата, а и новите цени да са поносими за потребителите, каза говорителят на ДКЕР Яни Узунов, цитиран от БТА. Той не се ангажира с конкретни стойности като заяви, че всяко от дружествата трябва да оповести само цените си.

Досега газоразпределителните предприятия продаваха на потребителите природен газ на цена от 333.00 лева на 1000 куб.м. На същата цена продаваха и газопреносните предприятия на потребители, присъединили се към газоразпределителната им мрежа. На вътрешния пазар газоразпределителните предприятия купуваха природен газ от газопреносните предприятия на цена от 300 лева на 1000 куб. м с ДДС.

От правителствената пресслужба днес съобщиха, че министрите са приели на подпис постановление за определяне на пределната цена на топлинната енергия за битови нужди. С него се въвежда двукомпонентна тарифа за продажбата на топлинна енергия, но не се променя цената на парното за битови нужди не се променя.

С постановлението се въвежда таван от 34,05 лв. за мегаватчас и максимална цена за мощност в размер на 4,5 ст. за куб. м. пълен отопляем обем с включен ДДС. Тази максимална тарифа важи за субсидираните от бюджета топлофикационни дружества - София, Пловдив, Перник, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Разград, Шумен, Варна, Бургас, Казанлък, Русе и Сливен.

Постановлението не се отнася за топлофикациите в Ловеч, Лозница, Ямбол, Самоков, Правец, Искрец и "Топлофикация - Бедек", които не се субсидират и цените за произвежданата от тях енергия се определят според действителните разходи за производство и пренос.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?