Цените на тока отново не се харесаха на отрасъла

Регулаторният шеф призова фирмите на компромиси за оздравяване на сектора

Цените на тока отново не се харесаха на отрасъла

Фирмите в електроенергийния отрасъл не харесаха новото тарифиране, предлагано от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 юли 2015 г., което ще доведе до поскъпване на крайната цена на тока средно с 2 процента. Това стана ясно при разглеждането на изчисленията на регулатора за тарифите на дружествата по веригата производство – пренос – разпределение и доставка на електроенергията, които ще доведат до ръст от 1.53% за битовите клиенти на ЧЕЗ, 1.22% - при ЕВН, и 3.64 на сто - за "Енерго-Про".

След два часа и половина дискусия по време на откритото заседание на КЕВР стана ясно, че това увеличение не удовлетворява нито една фирма от бранша и повечето от тях отново начертаха тежко бъдеще за енергетиката. Председателят на комисията Иван Иванов обаче коментира, че когато българската енергетика се намира в криза, всички дружества трябва да направят крачка назад от совите претенции.

Той все пак обеща КЕВР внимателно да разгледа всички възражения на фирмите по веригата и ще се произнесе като отчита интересите не само на енергийните дружества, но и на потребителите.

Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества, цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса трябва да нарасне с близо два пъти, потвърди след заседанието Иван Иванов думите си от преди седмица пред Mediapool.

Разчетите на комисията бяха разкритикувани най-остро от държавната "Национална електрическа компания", която със своите дългове, изчислявани доскоро на 3 млрд. лв., на практика е в технически фалит.

Според шефа на НЕК Петър Илиев, с новите цени на тока компанията ще увеличи дефицита от разликите в цените на изкупуваната и продаваната енергия до 1 млрд. лв. до края на годината. Иванов обаче оспори твърденията му и заяви, че решението на комисията за преструктуриране на тарифите на НЕК предопределя излизането ѝ от тежката финансова криза. Миналата година текущият дефицит в НЕК беше 644 млн. лв. и той сега ще бъде преодолян с новия ценообразуващ модел от 1 юли 2015 г. , заяви регулаторният шеф.

Намеренията на КЕВР са да намали цената на продаваната от НЕК енергия, но да увеличи повече от два пъти таксата "задължение към обществото", която досега бе плащана като такава само от клиентите на свободния пазар, а за бита беше скрита в цената на тока и реално, по думите на Иванов, е била много по-висока от плащаната от предприятията.

"Досега битовите потребители са плащали по 50 лв. на мегаватчас за цена "Задължения към обществото", докато предприятията са плащали 19 лв. и то при положение, че купуват електроенергия на свободния пазар. Нима това е справедливо?, запита Иванов. Сега големите предприятия не са ощетени, а само са приравнени с другите потребители - малките фирми и бита, коментира Иванов недоволството на Федерацията на големите енергийни консуматори. от вдигането на таксата "задължение към обществото", с която НЕК всъщност ще плаща за тока от възобновяемите енергийни източници и от американските въглищни централи по дългосрочните договори.

Според шефа на компанията, която не внесе свои разчети за цените, а остави определянето на тарифите изцяло в ръцете на комисията, обаче служебно изчислените цени застрашаван сигурността на мрежата и преноса на електроенергия.

По думите на Илиев, в предлагания от регулатора механизъм се преплитат регулирана и нерегулирана дейност, което е нарушение на нормативната база за ценовото регулиране. Той направи извод, че "цялата нова схема на ценообразуване няма правно основание, поради което считаме, че е незаконосъобразна". "Има неравнопоставеност в принципите на разходите на НЕК и други участници на регулирания пазар. При одобряването на разходите на всички други участници са признати социални разходи за персонала", заяви Илиев.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов се оплака, че с отказа на КЕВР да одобри повишаване на цената на ядрената централа няма да се осигурят достатъчно средства за планови ремонти. Иван Иванов обаче го репликира, че на АЕЦ "Козлодуй" е разрешено да продава две трети от своята енергия на свободния пазар и от това централата печели толкова пари, че може да си осигури всички необходими средства за ремонти.

От ЧЕЗ обявиха за необосновано намерението на комисията да запази технологичните ѝ разходи на 8 процента, което е под реалните загуби на компанията при преобразуването и преноса на енергия от 11.59 на сто. "Независимо от положените от дружеството усилия за намаляване на технологичните разходи от мрежата, видно от отчетените данни е, че не е постигнато заложеното прогнозно ниво от 8%, а дружеството е реализирало текущи загуби от разходите за закупуване на енергия за покриване на разликите между реалните технологични разходи и включените нива в ценообразуването. С настоящия доклад се прави предложение не само да не се компенсират тези разходи, а се и мултиплицира отрицателния финансов резултат на дружеството", заяви членът на управата на ЧЕЗ Зорница Генова.

ЕВН също изрази несъгласие с определения процент технологични разходи, но и надежда, че комисията ще разгледа предоставената от компанията експертиза на екип от Технически университет София, според която оптималният размер на технологичните разходи за електроразпределителното дружество е 10.62%. Компанията смята и, че е нереалистично ниска определената ѝ норма на възвръщаемост на капитала.

Доставчикът отново защитава предложението си НЕК да продава на отделни цени енергията за бита и енергията за бизнеса, за да не се получава кръстосано субсидиране, срещу което се изказа и шефът на НЕК. От ЕВН обръщат внимание на регулатора, че в цените липсват нормативно определените 3% разходи за балансиране на пазара, както и харчовете за либерализиране на енергийния пазар.

На закрито заседание на 8 юни комисията ще приеме проект на решение за цените, а на 10 юни от 14.00 часа ще е общественото обсъждане. На 30 юни ще излезе окончателното решение на регулатора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?