Цените на яйцата ще се понижат до Нова година

Цените на яйцата ще се понижат до Нова година

Цените на яйцата ще се понижат до месец и пазарът ще се нормализира. Това прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата по повод ръста на цените с близо 50%.

Според него има спекула с цената, но когато има недостиг на даден продукт, често има недобросъвестни лица, които искат да увеличат печалбата си.

Цената на яйцата се вдигна рязко, от около 25 ст. за брой до 40 ст., заради четирите огнища на птичи грип открити у нас и случаите на замърсяване с фипронил. Двата фактора бяха причина за унищожаване на около 90 000 птици и голямо количество яйца.

Днес беше съобщено, че в пазарджишкото село Синитево е регистрирано огнище на Нюкясълска болест по птиците.

В началото на месец ноември е констатирано огнище на т.нар. псевдочума по птиците в лично стопанство в селото. То е локализирано и всички птици в три километровата предпазна зона в района са ваксинирани, се казва в съобщение на областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. От там уточняват, че в областта няма регистрирани други огнища на Нюкясълска болест, както и случаи на птичи грип.

Със заповед на директора на БАБХ е определена 10-километрова наблюдавана зона, която включва общо 15 села от общините Пазарджик, Брацигово и Пещера.

 

Споделяне

Още от Бизнес