Цените на зелено по-високи от тези на старите жилища в София

Това сочи проучване на инвестиционна компания за пазара

Средната цена на жилищните имоти в строеж изпреварва тази на готовите стари жилища в София. Това показва проучване на инвестиционната компания BLD, която строи нови жилищни сгради в столицата и ги продава на зелено.

Жилищата с Акт 16 в София, построени преди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 евро/кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро/кв.м, сочат данните на компанията за изминалото тримесечие.

"Като инвеститори планираме и изграждаме имоти, които да отговарят максимално на търсенето. От началото на 2016 г. в различен етап на строителство в столицата са над 13 000 апартамента. Като цяло тези имоти са изградени на база на клиентските изисквания, а не на индивидуални решения на инвеститорите. Затова и цената на новите жилища е по-висока", коментира Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

Според проучването на BLD aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи. Едната са тези, които купуват първо си жилище, а другите, които търсят промяна в качеството на живот.

За купувачите на първи дом съотношението цена-качество е водещо. Те действат в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища.

Тези, които търсят по-хубаво жилище, имат по-високи изисквания и критерии за оценка - разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори кои са им съседите. Активността на тези купувачи стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено, посочват от BLD.

Отстъпки при покупката на жилища на зелено се правят все по-рядко и в същото време са необвързани с етапите на плащане.

"Преди имаше практика при ранна вноска купувачът да получи по-ниска от офертната цена. Това бяха и времената, в които инвеститорите трябваше да продават, за да достроят обектите си. Днес това вече не се случва. Предприемачите разполагаме със средства да завършим проектите си дори без нито една продажба, а цените, които фиксираме, са пазарни и в общия случай не подлежат на особен коментар", твърди Димитър Савов.

Според Савов, новите жилища дават възможност на собствениците да планират вътрешното разпределение още в етап на строителство, което излиза далеч по-евтино от всяка трасформация във вече готово жилище. Доброто състояние на общите части и липсата на нужда от основен ремонт също мотивират купувачите и ги насочват към новите проекти.

Като фактор за покупка на ново жилище от голямо значение се оказва и наличието на гараж, посочват още от BLD. "Заради сигурността на автомобилите си и заради намаляващите възможности за паркиране купувачите искат гараж на всяка цена", коментира Савов. Той дава пример с техен проект, при който всички продажби на зелено са за жилище с гараж, а някои и с два гаража. Цените на гаражите в обекти ново строителство се движат межу 10 000 и 14 000 евро в София, посочва Савов.

По думите на строителния предприемач през последната година купувачите се интересуват и от профила на вече закупилите жилища в сградата. Средата във всички нейни измерения става водещ фактор при избор, защото представителите на средната класа вече усещат необходимост да споделят едно пространство с хора със сходно разбиране за живота, което минимализира риска от междусъседски недоразумения, коментира Савов.

Споделяне

Още от Бизнес