Цените в хотелите стават еднакви за българи и чужденци

Цените в хотелите стават еднакви за българи и чужденци

Туристическите услуги за българи и чужденци на територията на България трябва да са еднакви. Това реши парламентът в четвъртък, който прие на второ четене промени в Закона за туризма.

Тези изисквания ще се прилагат както на рецепциите на хотелите, така и в случаите, когато цените на туристическите услуги се обявяват в Интернет, в рекламни и търговски брошури и издания, в радио- и телевизионни предавания.

Срещу забраната на обявяването на т.нар. двойни цени за българи и чужденци при предоставянето на туристически услуги се обяви зам.-председателят на парламентарната група на Атака Павел Шопов. Според него, това задължение към представителите на бранша ще доведе до повишаване на цените на услугите, които, по думите му, ще станат непосилни за българските граждани и те няма да могат да почиват.

Председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев (ДПС) коментира пред журналисти, че и сега много българи не могат да почиват, но това, според него, не е вследствие на туристическата политика, а на ниските доходи и лошия жизнен стандарт.

И сега се случва чужденци да почиват по-евтино от българите

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова каза пред Mediapool, че туроператорите са против приемането на тази поправка точно в сегашния момент. Тя се съгласи, че изискване на ЕС е уеднаквяване на цените на услугите в България за всички граждани, независимо от националната им принадлежност.  

Това обаче можеше да стане след като България влезе в ЕС, а не сега, каза Соколова и прогнозира, че еднаквите цени вероятно ще се отразят на българските туристи. Тя уточни, че все пак е въпрос на политика на хотелиерите и туроператорите да предлагат такава ценова политика, която да не ги лиши от българските потребители на услугите им.

Има десетки цени на туруслуги – за пакети, единични, на рецепция, за период от време и т.н., каза Соколова. Много малко са случаите на чужденци, които идват в българските курорти и наемат стаи по цени, обявени на рецепциите. Обикновено те идват по предварително платени пакети. Така и сега се случва чужди граждани да почиват по-евтино от българите.

Донка Соколова припомни, че от БАТА са предлагали ставката по ДДС за туризма да се намали за всички ползватели на 7%, а не само за организирания туризъм на външни граждани, който се брои като износ. Така се получава, че българите дължат 20% ДДС, а чужденците – 7%.

В коалицията още спорят за шефа на новата агенция

С измененията в Закона за туризма се създава и Държавна агенция по туризъм към МС, която ще провежда държавната политика в тази област. Агенцията обаче ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на икономиката.

Председателят на новата структура ще бъде определен с решение на кабинета, а дейността, структурата, организацията на работата и съставът ѝ ще бъдат записани в устройствен правилник, приет от правителството, записаха депутатите.

Когато бъде изготвен правилникът на новата агенция, ще се предложи и устройствен правилник на Министерството на културата, където досега бе туризмът. Това поясни в кулоарите зам.-министърът на културата Димитър Хаджиниколов, който оглавяваше досега сектора туризъм, наследен от предишното Министерство на културата и туризма.

Депутатите от управляващата коалиция се въздържаха от коментар кой ще оглави туристическата агенция. По традиция от последните години туризмът се водеше към квотата на ДПС. В момента се водят усилени преговори между коалиционните партньори, но още нямаме одобрена кандидатура, коментира пред Mediapool зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Депутатът от НДСВ Нина Чилова също потвърди, че още няма постигнато споразумение за шеф на туризма.

Председателят на Държавната агенция по туризма ще организира и координира контрола върху качеството на туристическия продукт, ще регистрира туроператорска или туристическа агентска дейност и ще вписва категоризация на туристически обекти, както и ще ръководи Националния съвет по туризма, реши още парламентът.

С промените в закона туристическите хижи и заведенията за хранене, прилежащи към тях, се извеждат в самостоятелни туристически обекти със собствена категорийна символика, изобразявана със съответен брой знаци на еделвайс.

Комисията по търговия и защита на потребителите ще извършва последващия контрол по Закона за туризма, а предварителният контрол се възлага на кметовете на общини за категоризираните от тях обекти, прие още парламентът.

Туроператор или туристически агент, който извършва туроператорска дейност или туристическа агентска дейност без квалифициран персонал и подходящо помещение за дейността си, да се наказва с имуществена санкция от 200 до 500 лева, а за повторно и всяко следващо нарушение санкцията да бъде от 500 до 1000 лева, бе записано още в промените към Закона за туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?