Цените за паркиране в София стават като в Рим

Столична община се готви да премахне паяците, но вдига тройно цената на скобите

Цените за паркиране в София стават като в Рим

Столичният общински съвет (СОС) се готви да вдигне двойно цените за паркиране в София от левче на два за час в синята зона, която се разширява. Така цените за паркиране в София ще се изравнят с тези в Рим, където за час паркиране се плаща едно евро, като в същото време стандартът на живот е в пъти по-висок от този в България.

Скобите пък ще замесят паяците, като цената им за махане става по-висока от тази, която сега се плаща за паяка, защото е обвързана с времето, за което е предстояла колата със скоба.

Това ще стане с промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, които трябва да бъдат приети в четвъртък от СОС. Към момента обаче общински съветници не са наясно какви точно ще са промените, като в сряда предстои поредното обсъждане на заседания на комисиите по транспорт и нормативна уредба.

Промените в наредбата са качени на сайта на СОС, Този вариант няма нищо общо с предложенията, които се обсъждат в момента, каза зам.-председателят на транспортната комисия Георги Свиленски от БСП. Причината е, че на всеки каквото му дойде на акъла това предлага и то се вписва. Вили Лилков от ДСБ също не се ангажира какви точно ще са цените, които ще се плащат от столичани. Според двамата цените се определят на кило като на пазара без анализи и прогнози за очаквания ефект.

Автор на кардиналните идеи за поскъпване и новите ограничения за столичани е председателят на транспортната комисия Радослав Тошев от ГЕРБ. В понеделник обаче той беше бойкотиран дори от съпартийците си за въвеждането на нощна синя зона около заведенията и такава засега няма да има. Част от съветниците в ГЕРБ (лобито около кмета Йорданка Фандъкова) си дават сметка за сериозното обществено недовослство, което ще предизвикат промените, и затова още не е ясно какви точно цени ще бъдат гласувани в четвъртък.

Хората в нужда, колкото и да им кажем, ще платят

Към днешна дата предложението е паркирането в синя зона да струва два лева, а в новата зелена зона – левче.

Синята зона вече се разширява от идеалния център към ИСУЛ и до Военномедицинска академия. Логиката е, че около болниците има голям наплив на коли, а "хората, които са в нужда, колкото и да им кажем, ще платят", са аргументите на Радослав Тошев, цитиран от в.”Сега”.

С един час се увеличава и времето за платено паркиране. Новото работно време ще бъде от 8 до 19 часа. В момента е от 8.30 до 18.30 часа. Това е предпоследният компромисен вариант. Предишният, лансиран от ГЕРБ, беше за въвеждането на лятно и зимно работно време, което трябваше да бъде съобразено с продължителността на деня. Логиката за него беше, че като се стъмни няма как да се гарантира сигурността на служителите от Центъра за градска мобилност.

Да одерем столичани

Живеещите в платените зони за паркиране ще имат право на закупуване на платен стикер, е предпоследното решение на мнозинството от ГЕРБ. Семейство, живеещо в синята зона, за първа кола ще плаща 150 лв., а за втора кола – 300 лв. годишно. Право на трета кола нямат. Месечният абонамент пък е по 15 лв.

Месечната винетка за живеещите в зелената зона е 10 лв., а годишната – 100 лв. за първа кола и 200 лв. - за втора. Зелената зона по последни планове трябва да обхваща границите на бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Веслец”, ул. "Клокотница”, ул. "Будапеща”, ул."Козлодуй”, бул. "Ген. Данаил Николаев”, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. "Пенчо Славейков”, бул. "България“, бул. "Тотлебен”, бул. "Скобелев”, ул. "Опълченска” и др..

"Как обосноваваме двойното увеличение? Как да убедим хората, какво повече сме им предложили?", попита Вили Лилков. "Трябва да е по-скъпо", отговори Радослав Тошев и се мотивира, че и цената на винетката, преди да я отмени съдът, е била 70 лв., но и за нея не се знаело как е определена.

По сметките на общината в границите на двете зони има 30 000 семейства, а местата са само 10 000. Затова цената трябвало да е висока, за да не могат всички да си купят винетки.

В противоречие на закона

Служебният абонамент за фирмите се запазва, но поскъпва неясно с колко засега. Той ще е до 10% от местата в платените зони. Юридическите лица ще имат избор между два варианта - да плащат само за работното време на зоната или за денонощно запазване на мястото. Първото ще струва 700 - 750 лв. по думите на Радослав Тошев, второто - "много повече", но неясно колко за сега.

"Начинът, по който се каним да отдаваме публична собственост, противоречи на закона. Нека не се грижим за хотели и банки, защото те са длъжни да имат гаражи", каза Вили Лилков от ДСБ.

Отдаването на паркоместа целогодишно противоречи на Закона за общинската собственост, смята Георги Свиленски от БСП. Според закона "предоставянето под наем и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършват чрез публичен търг или публично оповестен конкурс", а условията за търга се определят от общинския съвет.

Паяците се премахват, на ход са скобите

Принципно общинските съветници от всички политически групи са се обединили около идеята паяците вече да не вдигат неправилно паркиралите коли, а да им се поставят само скоби. Санкцията обаче се изравнява с тази на паяка и върви на горе в зависимост от продължителността на нарушението.

Към момента за махането на скобата да се плаща 30 лв., ако нарушителят дойде и си потърси колата в рамките на работното време на платените зони – до 19 часа. Отделно ще трябва да плати за всеки час престой в зависимост от зоната – синя – 2 лв. на час или зелена – лев на час. Ако колата обаче бъде потърсена извън работното време на зоната, например през нощта, или на следващия ден в работното време – глобата скача на 60 лв. плюс часовете за престой. Ако минат повече от две денонощия, санкцията става 90 лв., обясниха предпоследните идеи общински съветници. В момента за премахване на скоба се плаща 10 лв. независимо от престоя на колата.

В бъдеще се предвижда паяците да вдигат само автомобилите, които пречат на движението и безопасността.

Споделяне

Още по темата

Още от България