Ценко Чоков пак обжалва отстраняването си като кмет на Галиче

Ценко Чоков пак обжалва отстраняването си като кмет на Галиче

Врачанският административен съд образува дело по нова жалба на Ценко Чоков срещу отстраняването му от кметския пост в село Галиче.

В началото на юни тази година друг състав на същия съд разпореди на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да прекрати кметския мандат на Чоков. Решението бе постановено по протест на прокуратурата срещу отказа на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да прекрати правомощията на кмета. Аргументът на избирателната комисия бе, че Ценко Чоков е ползвал неплатен отпуск, докато е пребивавал в ареста – т.е. той е имал законно основание за отсъствието си.

Съдът обаче реши, че като кмет Чоков няма право да излиза в неплатен отпуск, тъй като се явява работодател сам на себе си. Той има право само на платен отпуск. Върховният административен съд отхвърли жалбата на Чоков срещу решението на първоинстанционния съд. Сега става ясно, че може да има ново дело по казуса.

Ценко Чоков и синът му Мартин Чоков бяха арестувани в края на май 2016 г. Прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи.

Споделяне

Още по темата

Още от България