Бившият министър Асен Василев представи напълно модел-чудо

Ценова реформа запушва дупките в енергетиката с леко поскъпване на тока

"Топлофикация -София" и ТЕЦ-овете на Ковачки са сред най-потърпевшите

Ценова реформа запушва дупките в енергетиката с леко поскъпване на тока

Напълно нов модел за формиране цените на тока предложи бившият служебен министър на икономиката Асен Василев. Два дни след като напусна управлението той представи пред обществения енергиен съвет мерки, които трябва да балансират системата, да премахнат сегашната дупка от 1 млрд. лв., всички по веригата да получават справедливо плащане, но и сметките за някои от битовите потребители да нараснат минимално, а за индустрията – по-значително.

За 78 дни – колкото време продължи мандатът на назначеното от президента служебно правителство, бе направен пълен анализ на енергийния сектор и предложена реформа в ценообразуването, която да не допусне исканото от енергийните фирми поскъпване на тока с 40 на сто от 1 юли, но и да не се наруши сигурността на системата.

В заседанието на съвета се включи и новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, но среща при премиера Пламен Орешарски го принуди да си тръгне почти веднага. Той обаче призова участниците да постигнат възможно най-бързо консенсус за промяната в начина на ценообразуване, която да мине за одобрение в Министерския съвет и след това в парламента, където да се променят законите за енергетиката и за използването на възобновяемата енергия.

Присъстващите фирми и организации подкрепиха като цяло предложенията на Асен Василев, но настояха за допълнителни разчети и корекции.

Да не дърпа всеки чергата към себе си

Новият модел за ценообразуване, разработен съвместно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), бе обоснован от бившият енергиен министър с точни разчети за разходите за всяка една от предлаганите мерки и ефекта ѝ върху тарифната структура.

Той призова всеки от представителите на енергийния бизнес “да не дърпа чергата към себе си, а да направи необходимия отговорен компромис“, за да се стабилизират енергийната система, сигурността на доставките и цените на тока. Той предупреди фирмите да не разчитат, че през цените на тока хората ще плащат "за мързела им и нежеланието им да работят ефективно и да се реформират“. В спора се ражда истината, но се надявам тя да се роди по-бързо, каза още Василев.

Той посочи още, че ако се проведе предлаганата реформа в цените, всички, включително гражданите, ще са недоволни, защото трябва да направят компромиси. За бита това ще означава повишаване с 2.1% за клиентите на ЧЕЗ; с 0.5% - на ЕВН, докато за абонатите на “Енерго-Про“ дори ще има намаление от 1 процент, сочат сметките на Василев.

Поскъпване на парното в София

Възможно е обаче цената на парното в София да се повиши, тъй като реформата предвижда от регулирания пазар да отпаднат неефективните топлофикации, сред които и столичната, чийто ток сега задължително се купува от НЕК. Нито Василев, нито регулаторният шеф Евгения Харитонова се ангажираха с прогноза за поскъпване на парното в София, ако общинското дружество бъде лишено от 100 млн. лв. годишни приходи от продажба на електроенергия. “Топлофикация-София“ да намери резерви чрез намаляване на разходите си, привличане на капитал и други реформи, преди да реши да вдига цените“, призова доскорошният служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Сред другите най-потърпевши ще са ТЕЦ “Бобовдол“ и “Брикел“ на бизнесмена Христо Ковачки, които също не отговарят на изисквания за ефективност и ще бъдат извадени на свободния пазар, вместо НЕК да им купува тока. На бита вече няма да се продава и ток от заводските ТЕЦ-ове, които са проектирани да осигуряват съответните предприятия с енергия, но през последните години продават скъпо тока си на НЕК, а купуват от обществения доставчик доста по-евтина енергия.

Задължителното изкупуване на ВЕИ-ток товари сметките на бизнеса

Стопанските потребители също няма да са доволни от реформата. Те ще бъдат задължавани да купуват 35 на сто от тока на слънчеви, вятърни и на биомаса централи, което според оценки на бизнеса ще им вдигне цените с 20-30 процента и ще се отрази върху тяхната продукция и конкурентността ѝ. Василев обаче контрира, че индустрията си прави разчетите при сегашните цени на тока, а реформата ще свали драстично тарифите им. Причината е, че за бизнеса ще се освободят евтини количества от АЕЦ “Козлодуй“, от чиято енергия вече 1/3 ще отива за директно договаряне. Пазарът ще се освободи и от надбавките, плащани за изкупуване на тока от ВЕИ, от топлофикации и от заводски централи, както и за дългосрочните договори с американските ТЕЦ “Марица Изток“ 1 и 3. Така ще се стимулира и износът на ток.

За дългосрочните договори с тези две въглищни централи Василев каза, че проблемът с техните цени може да бъде решен като те се натоварват по-ефективно от сега и повече, вместо да стоят в т.нар. студен резерв и НЕК да им плаща 80 лв. за мегават в режим на готовност, а други 100 лв. да дава за мегават на други работещи централи. По думите му дори вече се водят преговори с Турция “ТЕЦ “Марица Изток“ 3 на компанията “КонтурГлобъл“ да работи изцяло за износ в южната ни съседка.

Търгове за студен резерв

Относно студения резерв, за който от години се твърди, че е в повече от нужното за балансирането на системата ни, Василев заяви, че за него вече ще се обявяват търгове и ще се подбират централите с най-ниски цени. Така според него сегашните цени, давани от НЕК за тази разполагаемост на мощност, които варират от 28 лв. до 70 лв./МВ, могат да станат средно по 25 лв. Шефът на “Електроенергийния системен оператор“ Иван Йотов обаче изрази съмнение, че тази цена може да бъде свалена толкова.

Отиващият си министър обясни още, че в същото време българският пазар ще бъде защитен от вноса на прекалено евтина енергия, тъй като предприятията, купуващи енергия отвън, ще са принудени да я смесват със скъпата енергия от възобновяеми източници. По думите на представителя на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски обаче това е вид протекционизъм на местния пазар, който нарушава европейските правила за общностна търговия.

Ограничаване печалбата на ЕРП-ата

Реформираният модел на ценообразуване предвижда още нормата на печалба на дружествата в енергетиката да се закове на 3 процента, което предизвика недоволството на “Енерго-Про“. Представителят на компанията Пламен Стефанов поиска да се направи независима оценка на нормата на възвращаемост на капитала на енергоразпределителните дружества и оспори наложилото се масово мнение, че те имат 12% печалба. “Така е по регулаторната рамка на ДКЕВР, но реално средногодишната норма на възвращаемост на капитала на ЕРП-ата от приватизацията им винаги е била 3-4 на сто“, каза Стефанов. Той даде за пример как в Германия за вложения в нови мрежи се признават норми от 9.9%, а за стари – 7.6 процента. Във Великобритания пък печалбата е 4 на сто. Експертът на “Енерго-Про“ посочи още, че само от последното намаление на цената на тока от 5 март, 100 млн. лв. са били за сметка на ЕРП-ата, а отделно стои нерешен въпросът с възстановяването на 350 млн. лв. от стара на НЕК заради изкупена от доставчиците зелена енергия.

“Това е старт на истински и прозрачен дебат по ценообразуването, който е добра основа за новия модел, но подлежи на още дискусии“, каза още Стефанов.

Евгения Харитонова от своя страна заяви, че концепцията подлежи на много детайлно проучване. "Нямаме право за сметка на едни интереси да доведем системата до фалит“, посочи тя. “Трябва да се намери балансът между интересите на гражданите и на енергийния бизнес“, допълни шефката на ДКЕВР.

Харитонова не се ангажира със срок, в който новият модел може да заработи, тъй като законовите поправки в парламента ще отнемат време.

По наредбите, които ДКЕВР трябва да коригира, вече се работи, но те може да бъдат обжалвани пред съда, припомни Харитонова.

Тя допълни, че регулаторът вече е решил да отложи новия регулаторен период, който трябваше да влезе в сила от 1 юли, за по-късна дата. От думите ѝ стана ясно, че вероятно новите цени на тока ще влязат в сила от 1 септември.

Предвижда се новият модел за ценообразуването да се обсъди отново в обществения съвет на 14 юни, като дотогава ще се приемат предложенията на бизнеса, браншовите и гражданските организации. Василев призова всички критици на инициирания от него модел да изготвят свои предложения и разчети, които също да бъдат разгледани и да се избере най-добрият вариант за българската енергетика.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес