Според “Демократи за силна България“

Ценовата политика и липсата на контрол са виновни за грабежа на енергийните монополи

Костов иска смяна на състава на регулатора, който да мине изцяло под надзора на парламента

Ценовата политика и липсата на контрол са виновни за грабежа на енергийните монополи

Правителствената политика и нехайството но държавните контролни органи са станали съучастници на енергийните монополи в ограбването на гражданите и те са основните виновници за високите сметки на парното и тока. Това коментираха от “Демократи за силна България в понеделник относно продължаващото цяла седмица гражданско недоволство то високите сметки за ток и парно, чиято кулминация обаче бе неделният протест в 15 града.

 

В момента на пазара има всякакъв вид форми на управление на енергийните дружества, което доказвало, че проблемът не е във вида на собствеността, а в липсата на правила, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. За пръв път реалността проби пиар кампанията на ГЕРБ и излезе на светло, посочи още той.

 

Според него най-голям дял във високите сметки за ток и топло имало изключително тежкото финансово състояние на НЕК. 2 млрд лв. бяха източени от компанията заради АЕЦ "Белене" и сега тези пари са във фактурите на хората, заяви Костов. Той отхвърли обясненията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, че дългосрочните договори за ТЕЦ-овете “Марица Изток“ 1 и 3, подписани от правителството на ОДС, са виновни за надутите сметки. Не може една непроменлива величина да доведе до надписаните сметки, източването на НЕК с 2 млрд. лева е новият елемент в тях, смята Костов. Принос за скока имали и много лошите договори на БСП за цената на природния газ.

 

От ДСБ предложиха драстична смяна на формулата за ценообразуване на електроенергията, реформа на енергийния пазар чрез създаване на борса и конкуренция при доставката на ток за фирмите при запазване регулацията на цените за домакинствата.

 

Според партията на Костов положително влияние върху сметките за ток ще има забраната кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абонатите, а да се приспадат от печалбата на доставчиците.

 

Ако се въведат европейски правила по подобие на тези с мобилните оператори, сметките ще тръгнат надолу, смятат тъмносините.

 

"Подобна промонополна политика в момента ГЕРБ прилага и по отношение на производството на храни, като умишлено натоварва дребните производители с излишни изисквания и на практика ги изхвърля от пазара", коментира още лидерът на ДСБ.

 

Решението е във въвеждането на нови правила при всички – "война срещу злоупотребата с господстващо положение, промяна на функцията на регулаторните органи и превръщането им в защита на интересите на потребителите и на конкуренцията", смятат от партията.

 

Тя иска още енергийните фирми да са длъжни да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които "да подлежат на драконовски контрол от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)".

 

ДСБ настоя да се смени и съставът на ДКЕВР, но от парламента, за да не бъде комисията зависима пряко от премиера.

 

Само с мерки за енергийна ефективност и либерален пазар, могат да паднат сметките за ток, включи се с коментар по темата и президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция в рамките на месеца на политически консултации. Хората трябва да знаят какво плащат. Тук е ролята на МИЕТ, на ДКЕВР, допълни държавният глава. Според него национализация на трите електроразпределителни дружества, каквито предложения дава “Атака“ няма да решат проблемите със сметките за тока..

 

ДСБ също определи като предизборна политика идеята за национализация на бизнеса на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“, които купиха в края на 2004 г. електроразпределителните мрежи в страната.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче продължава да упорства в тази идея, яхвайки недоволството на хората от сметките, и в понеделник призова партийните лидери да заявят ясно дали са за прекратяване на договорите с трите ЕРП-та.

 

Всички, включително премиерът Бойко Борисов, икономическият и финансовият министри, трябва да заявят ясно дали искат връщането на енергото в държавни ръце и регулиране на цените на тока, така че да бъдат близки до производствените и да са съобразени с покупателната способност на българина, заяви Сидеров на пресконференция. Той щял да поиска мението и на президента на срещата им в сряда.

 

Монополистите трябва да бъдат изгонени от България, заяви Сидеров. "Атака" е била последователна в позицията си и многократно е настоявала за прекратяване на договорите с ЕРП-та. Ако народът даде властта в ръцете на "Атака", прекратяването на тези договори ще е едно от първите неща, които ще направим, възползва се от гражданските настроения той.

 

Сидеров съобщи още, че "Атака" ще започне поредица от колективни искове срещу ЕРП-та.

Споделяне

Още по темата

Още от България