Ценовият контрол над лекарствения списък спестил на касата 1.5 млн. лв.

Ценовият контрол над лекарствения списък спестил на касата 1.5 млн. лв.

Цените на 704 медикамента, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са паднали от създаването на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата през миналата година досега, каза председателят на съвета Татяна Бенишева-Димитрова по време на кръгла маса за оценка на здравните технологии, която се провежда под патронажа на парламентарната здравна комисия.

Тя цитира анализ, според който въвеждането на този съвет е спестило на касата над 1.5 млн. лв. от цените на 25 медикамента, които тя поема напълно.

Бенишева посочи още, че към Позитивния лекарствен списък, в който се вписват реимбурсираните от касата медикаменти, през 2012 година са добавени 507 продукта. Тя обаче отбеляза, че макар общият им брой да е ясен, е трудно да се направи анализ на добавените лекарства поради липсата на систематизирана медицинска статистика до 2012 година. За тази година съветът е одобрил 56 нови генерични лекарствени наименования (INN), които също ще бъдат препоръчани за включване списъка.

На кръглата маса присъстваха представители на държавни институции, на съсловните организации от сектора на здравеопазването, професионални и пациентски организации, както и български и международни експерти в областта на фармакоикономиката.

Преобладаващото мнение бе, че сегашният модел на реимбурсиране на лекарствата от НЗОК трябва да се усъвършенства и да се избегнат негативите, свързани с изключването на лекарства от Позитивния лекарствен списък в резултат от процеса на рефериране на цените. Обърнато бе внимание и на необходимостта от прилагане на ясни критерии, когато се решава кои лекарства да се реимбурсират, като се вземат предвид и местните специфики.

В процеса на вземане на решение за реимбурсиране на лекарства страните от Балканския регион се използват фармакоикономически анализи, но по неструктуриран начин, което води до непрозрачност, каза Давид Данко от университета "Корнивус" в Унгария.

Президентът на представителството на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи в Словакия Доминик Томек пък изтъкна, че определянето на цените в региона не бива да бъде базирано единствено на международното референтно ценообразуване, а трябва да се вземат под внимание и възможностите на всяка отделна държава.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?