Център в БНБ ще анализира фалшивите банкноти

Подготвя се споразумение за създаване на нов център за анализ на всички фалшиви пари, заловени в България, който ще се намира в БНБ. Това обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов след среща с управителя на Централната банка Иван Искров.

В момента с анализа на фалшификатите се занимава института по криминалистика към МВР. Практиката в страните от ЕС била тези аналитични центрове да са към централните банки и България така или иначе трябвало да премине към нея след приемането си в ЕС.

По думите на ген.Борисов, центърът ще се занимава с анализ на всички заловени фалшиви български левове, евро или долари и ще ги класифицира като място, вид, начин и качество на фалшификата. За да се създаде, е необходима и законова промяна.

"Имаме пълно разбиране и от Иван Искров, и от колегите, и правим всичко необходимо да убедим страните - и БНБ, и нашето ръководство", каза Борисов.

На срещата в Централната банка присъства и Едуард Лидгенс, началник на дирекция "Противодействие на фалшифицирането на пари" в Криминалната служба на Бавария и представител на Германия в комисията OLAF към Европейския съюз.

Според Лидгенс до 2007 г. България не само ще изпълни всички критерии за членство в Евросъюза, но и ще се превърне във водещата страна кандидатка.

На специална пресконференция Линдгенс изрази възхищението си от работата на българската полиция в борбата с фалшификацията на пари и количеството разбити печатници и задържани фалшиви пари.

Това, което българската полиция направи за една година, е грандиозно постижение, заяви баварският полицай.

Той обясни, че фалшивите пари обикновено се пласирали от хора, които са за кратко в Бавария. Купували с фалшификатите стоки и после си заминавали. Една от големите суми фалшиви пари, заловена в Бавария, от България, била 600 000 евро през пролетта.

Едуард Линдгенс съобщи още, че с представители на българските служби е договорено през следващата година да се организира международна конференция, посветена на борбата с престъпността "Евроюгоизток", в която ще участват всички държави между Мюнхен и София. Тя ще се проведе от 21 до 24 юни догодина в столичния хотел "Кемпински-Зографски".
Главният секретар на МВР Бойко Борисов получил уверение от премиера, че лично ще я открие. Главният прокурор Никола Филчев и шефът на БНБ Иван Искров също потвърдили участието си.

В телефонен разговор тази сутрин шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев пък уверил Борисов още, че до края на тази година поправките в Наказателния кодекс за криминализирането на подготовката за фалшифициране на документи и пари ще бъдат приети на второ четене от парламента.

Ако това стане факт, ние ще изпреварим с по няколко години някои европейски страни, които все още нямат такова съвременно законодателство, каза Борисов. Той добави, че големият проблем е, че в Европа няма единна служба, която да защитава еврото от фалшификация.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?