Център за управление при кризи изследва Перник в реално време

Перник вече има център за управление при кризи. Той е разположен в сградата на компанията “Електронпрогрес”, която е разработила софтуера за събиране в реално време на информация за състоянието на всички потенциално опасни обекти на територията на общината и анализ на данните. Работата на центъра бе демонстрирана в четвъртък.

При наличие на отклонение от нормалните норми операционната система дава варианти за преодоляване на потенциалното бедствие или авария, коментира Красимир Пингелов, изпълнителен директор на “Електронпрогрес”. Крайните решения за действия в ситуацията са на хората, обслужващи терминалите за обработка на данните, в съответствие с нормативната база на страната.

Изграждането на този център е финансирано от общината, като при структурирането му са използвани и налични системи и съоръжения за анализ на състоянието на околната среда и др., допълни Пингелов. В България и в момента съществуват възможности за управление при кризи и технически средства за наблюдение на съответния регион, които са включени в системата. Той посочи, че например наличното наблюдение на състоянието на въздуха е добро, но има и компоненти, при които положението е доста зле, каза Пингелов, но не пожела да уточни кои са те.

Дали ще има още такива центрове за управление при кризи зависи от общините и от държавната политика и законодателство при бедствия и аварии. Водени са първоначални разговори с Пазарджик и Варна и хората, които вече са се сблъсквали с бедствия и аварии проявяват интерес и са много активни.

Софтуерът ще бъде демонстриран и по време на европейското учение, започващо в България в неделя – “Защита 2006”, каза шефът на “Електронпрогрес”.

Обмисляно е софтуерът за управление при кризи да се предлага и на други държави, каза в отговор на въпрос Пингелов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?