Центърът на Европа вече попада в германска нива

Някои си мислят, че центърът на Европа е в Брюксел. Други, които си мислят повече за пари казват, че е в Лондон. Но според прецизните изчисления на френски учени, географският център на Европейския съюз се е преместил, след влизането на България и Румъния в блока през миналата седмица, към житна нива край малкото градче Гелнхаузен в Германия, пише американският в. “Вашингтон таймс”, цитиран от kafene.net.

"Никога не съм се надявал, че това ще се случи," казва възхитен Екхард Паул - 47-годишен шофьор на камион, чието семейство притежава земята, дадена на фермер под наем, където лежи центърът на ЕС.

С присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари, географският център на блока се премести със 110 мили (180 км) на изток, съобщиха от френския Национален географски институт.

Градските власти в Гелнхаузен с радост издигнаха три бели пилона, за да отбележат новия център, като ги разположиха на 30 метра от точното място, за да не мачкат реколтата.

Представителят на кметството Михаел Швааб казва, че градът с население 23 хил. души се надява да построи специален паметник и да постави пейки на мястото, за да го рекламира и да го направи по-различно.

Хорст Расбах - кмет на Клайнмайшайд, германски град, който беше досегашния "център", казва, че неговият град е спечелил известна сума от туризъм по време на краткото си царстване.

Клайнмайшайд, който имаше титлата от 1 май 2004 г., когато ЕС се разшири от 15 до 25 страни, постави 5-метрова скулптура, която отбеляза мястото върху мозаечна карта на Европа.

Произведението е на стойност 26 хил. долара, казва Расбах, и "обозначава центъра на ЕС с 25 членове и ние все още сме такъв център," твърди той.
Предшественикът на германския град беше Виройнвал в Белгия, където беше построена "стъклена катедрала" - специална скулптура, отбелязваща центъра на ЕС, когато той имаше 15 членове.

Гелнхаузен може да се радва на по-дълъг живот. Общественото мнение в ЕС е против нови разширявания и кандидати като Турция, чиято огромна територия ще премести центъра доста по на изток, могат да чакат с години.

Междувременно, няма пълно съгласие за това, къде лежи центърът на Европа. В зависимост от използваните методи и включените страни и острови, например Русия, преместват центъра в съвсем различна посока.

Един от кандидатите за титлата е място в Литва, където властите са поставили огромна гранитна колона с корона и златни звезди и туристически център. Западно украинският град Рахив също има претенции за център с монумент от 1880 г., а германският град Нойалбенройт привлича туристи със свободната си интерпретация на понятието като "Среда на Европа", поставено върху пилон в близост до чешко-германската граница.

Изчисленията на френския институт вземат предвид далечни точки на Европа като британските Фолклендски острови и френския остров Реюнион в Индийския океан.

Какъвто и да е методът, центърът можеше да бъде на неудобно място, например в средата на Адриатическо море или дори на територия извън ЕС, като например Швейцария, която е само на стотина мили по на юг.

Но Кристоф Грато от института е съвсем ясен: "Центърът на европейските земи е точно на 9 градуса 9 минути и 0 секунди западна ширина и 50 градуса 10 минути и 21 секунди северна дължина."

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?