Центърът на НАТО в София ще работи със силите за бързо реагиране на пакта

Центърът на НАТО в София ще работи със силите за бързо реагиране  на пакта

Командният и контролен център на НАТО в София ще работи със силите за бързо реагиране на пакта и ще бъде звено за връзка с командването на пакта, като в него ще работят 50 души – половината от които българи.

Решението за създаване на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в
Брюксел тази седмица.

 

Високопоставените представители на НАТО поясниха, цитирани от БТА, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

 

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода.

 

Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на
НАТО.


Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни сили на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по-често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.

 

Според представители на пакта в последните 10-15 години цялото планиране на НАТО е било насочено навън, затова досега са били развивани леки и способни за бързо разгръщане сили, които действат далеч от границите на военния съюз.

 

Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса, коментира представител на НАТО, пожелал анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от България