София ще разширява платените зони за паркиране наесен

Центърът на столичния район Лозенец става зелена зона

Столичният кмет обеща да се съобрази с мнението на живеещите в района

Центърът на столичния район Лозенец става зелена зона

Централната част на столичния район Лозенец да стане зелена зона за паркиране на автомобилите. Такова предложение е внесъл в Столичния общински съвет районният кмет Любомир Дреков. Това е станало след проведена информационна кампания сред жителите на Лозенец, каза Дреков пред Mediapool.

 

Разширение на платените зони за паркиране ще има и в други столични райони, като това ще стане след обществено допитване, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинския съветник Димитър Антов от ВМРО в четвъртък по време на последната сесия на СОС преди лятната ваканция.

 

Окончателното решение за разширяването на зелената зона за паркиране в столицата предстои да бъде взето през есента от СОС. Това ще стане с приемането на нова Наредба за паркирането в Столична община.

 

На този етап няма решение за разширяване на синя и зелена зона в нито един район. Ако бъде взето решение за разширяване на зелената зона в Лозенец,то със сигурност ще се съобразим с желанието на столичани, обеща Йорданка Фандъкова. Тя на няколко пъти подчерта, че дали район Лозенец ще стане зелена зона, зависи от публичното обсъждане с гражданите, каквото вече е проведено.

 

Инициативата идва от родители

 

Родители са инициатори да се проведе допитване за въвеждането на зелена зона в Лозенец. Аргументът им бил липсата на места за паркиране около училища и детски градини. Така решихме да проведем широка информационна кампания, в която да разкажем за плюсовете и минусите от въвеждането на платеното паркиране, обясни районният кмет Любомир Дреков.

 

По думите му общината пуснала на всеки в пощенската кутия листовка с информация за ползите и минусите, както и уведомление кога ще бъдат срещите на районната администрация с гражданите по темата. Отделно информацията е била качена и на сайта на района, както и във фейсбук страницата.

 

Информационната кампания се е провела в периода 30 юни до 4 юли в сградите на петте училища в района.

 

Новите зелени зони в Лозенец

 

След обработването на данните от допитването е направено предложение кои точно места в Лозенец да бъдат обявени за зелена зона.

 

Така е избран районът в карето между Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад "Журналист" до хотел "Хемус". Зелена зона ще бъде и ул."Златен рог" срещу хотел "Кемпински-Зографски", както и станциите на метрото, каза Любомир Дреков.

 

Обсъжданията в останалите райони

Не е ясно кога ще бъдат публичните обсъждания в останалите райони. На видно място на страницата на Столична община няма такава информация.

 

Жителите на града пък едва ли влизат всеки ден в интернет страниците на районните. Отговорността за организиране на мероприятията е на районните кметове. Хубаво би било да има по-голяма разгласа за това, за да не се окаже после, че хората не са разбрали и не са знаели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес