Центърът за икономическо развитие тества управленските визии на партиите

Въпросник с 35 въпроса изпрати в края на миналата седмица до 10 основни политически сили Центърът за икономическо развитие. Днес оглавяваната от бившия вицепремиер Александър Божков неправителствена институция публикува въпросите, изпратени до лидерите на БСП, НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ, Народен съюз, Новото време, ССД, Новото време и Гергьовден, с молба отговорите да се получат до февруари.

Целта на инициативата е месеци преди парламентарните избори да се сравнят позициите и намеренията в икономическата област на тези партии, които са с най-голяма електорална тежест според социолозите

Ясно е, че две години преди членството в ЕС пред страната ни вече актуалният въпрос не е "какво да се прави", а "как да се направи", коментира Александър Божков. Той се надява десетте партии да отговорят на въпросите, за да може месеци преди изборите гласоподавателите да сравнят каква конкретна политика се предлага от всяка от тях и да направят информиран, а не емоционален избор.

От отговорите ще стане ясно и съвместимостта между намеренията на отделните партии, част от които отсега показват желанието си да се коалират и да управляват заедно.

Сред въпросите са има ли елементи от договореностите между България и ЕС, които съответната партия не приема и би искала да промени, ще запазят ли режима на валутен борд до влизането ни в еврозоната, както и кои са трите най-важни мерки за по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове.

Партиите са запитани каква политика по управление на дълга смятат да предприемат, кои са най-важните според тях мерки за ускоряване растежа на БВП, както и какви бюджетни разходи и какъв дефицит или излишък планират в следващия 4-годишен мандат на управление.

10-те политически сили са запитани конкретно смятат ли да раздържавяват или отдадат на концесия пристанищата, летищата, ВиК дружествата, АЕЦ "Козлодуй" и БДЖ и имат ли намерение да приватизират обекти и кои в сферите на здравеопазването и образованието.

Не липсват и въпроси за данъчната им политика, за подобряване условията за инвестиции, както и за подобряване на процедурите на обществените поръчки. Във въпросника са включени и теми от трудовото законодателство, както и конкретни казуси в енергетиката, транспорта, продажбата на земя и други.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?