Централен Лондон е най-богатият еврорегион, Северозападна България - най-беден

Централен Лондон е най-богатият еврорегион, Северозападна България - най-беден
Лондон е най-богатият регион в Европа, следван от Люксембург и Брюксел, докато всички най-бедни райони са в страни членки от Централна и Източна Европа, сочи ново проучване.

С 336 процента от средния Брутен вътрешен продукт за ЕС, който е 89 300 евро БВП на жител, вътрешен Лондон е най-богатият европейски регион през 2006 г., по данни на Евростат, цитирани от EUobserver.

След централен Лондон е Великото Херцогство Люксембург с 267 процента (71 800 евро) от средния БВП за ЕС и Брюксел с 233 процента (59 400 евро). На четвърто място е Хамбург с 200 процента (48 600 евро).

Австрия, Холандия, Финландия, Дания, Франция, Швеция, Ирландия, Гърция, Испания и Италия са страните с региони, чието средно благосъстояние надхвърля 125 процента от средния за Съюза БВП.

Евростат посочва, че в определени региони "данните за БВП на жител може да бъдат съществено повлияни от потоци приходяща работна ръка". Притокът на работещи в тези региони повишава производителността да ниво, което не може да бъде постигнато от активното местно население.

Холандската провинция Грьонинген, която е петият по богатство европейски регион, е раздразнена от поставянето ѝ толкова високо в класацията, която бе определена като "нелепост".

Високото позициониране на Грьонинген е пречка за региона да получава европейски субсидии.

В дъното на класацията са 20 региона, разположени в България, Румъния, Полша и Унгария, които се присъединиха към ЕС в последните пет години. .

Най-новите страни членки България и Румъния си поделят най-ниските позиции. Североизточният район на Румъния е с 2 900 евро БВП на глава от населението, а Северозападна България е с 2 600 евро, които са 25% от средния БВП в Европа.

Проучването показва сериозни разлики между региони в една и съща страна. В Корсика средното ниво на благосъстояние е два пъти по-ниско от това в богат парижки регион. Сериозни разлики има между северните и южните региони в Италия.

Има урбанистични райони в Източна Европа, чието средно благосъстояние е по-високо от това на най-бедните райони в старите страни членки.

Такива са словашката столица Братислава (148.7% от средния за БВП за ЕС) или чешката столица Прага (162.3%). Хората там живеят по-добре от тези в Южна Италия (68.9%) или в някои испански райони като Андалусия (80.8%), както и белгийският Намур (81.9%).

Проучването на Евростат обхваща 271 региона в ЕС.

Споделяне

Още от Европа