Централи на Ковачки заплашени от санкции по договора за изгаряне на софийски боклук

Причината е забраната за горене на отпадъци за ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол". Сн. Mediapool

Две от централите на Христо Ковачки - "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол", може да плащат неустойки заради забраната за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". Двете дружества имат договор със Столичната община да поемат минимум 35 000 тона RDF отпадъци, които излизат от завода за обработка на смет в София. В момента обаче ТЕЦ "Бобов дол" има забрана от екоминистерството да гори боклуци и не е ясно кога тя ще бъде вдигната. Така има риск дружествата да не изпълнят ангажиментите си по договора и да им се наложат санкции.

Това стана ясно от отговори на Столичната община на въпроси на Mediapool по повод забраната за изгаряне на боклук от ТЕЦ "Бобов дол", издадена от екоминистерството.

От ТЕЦ "Бобов дол" твърдят, че съвсем скоро ще изпълнят единственото условие за влизане в сила на новото им комплексно разрешително и съответно изгарянето на отпадъци трябва да бъде възобновено.

От централата са изпратили писмо до Столичната община, че не приемат RDF от завода за боклук, обясниха от местната власт. Така количествата по договора с консорциума между ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" се изпращат само към последното дружество.

То обаче има разрешение да гори около 20 000 тона отпадъци на година. Според договора между общината и "БТТ Садината 2019" двете централи, които влизат в консорциума, трябва да поемат минимум 35 000 тона боклуци. Ако бъде прието по-малко количество, се налагат санкции, обясниха от Столичната община.

Според договора става въпрос за 40% от сумата за оползотворяване на всеки тон RDF, който не е изгорен. За услугата по оползотворяването му централите на Христо Ковачки ще получават между 20 и 60 лева на тон за насипен RDF и между 15 и 50 лева за опакован. Цените зависят от количествата, които се доставят.

Санкцията за неизпълнение се налага ежемесечно. От общината обаче обясниха, че в конкретния случай дали такива ще има ще стане ясно към края на годината. Тогава ще е ясна и евентуалната сума на неустойката.

ТЕЦ "Бобов дол" получи забрана да изгаря отпадъци заедно с въглищата още на 24 януари, а преди това в централата имаше проверки от държавните органи, в които участва и министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро.

Причината за спирането на изгарянето на боклуци е, че според екоминистерството централата не е изпълнила всички изисквания, поставени в комплексното ѝ разрешително, за да може да работи и с биомаса и отпадъци. Част от тях включвали надграждане на очистващата система.

От ТЕЦ "Бобов дол" отговориха, че имат изградени "всички нужни и отговарящи на българското и европейското законодателство пречиствателни съоръжения за изгаряне на въглища, неопасни отпадъци и биомаса". Допълват, че за да влезе в сила новото им комплексно разрешително, "е нужно само да се разшири мониторинговата система на двете съществуващи сероочистващи инсталации", а не да се изграждат нови такива инсталации. Към момента това условие вече било изпълнено за едната инсталация. В рамките на няколко седмици това щяло да се направи и за втората, твърдят от централата.

От там допълват, че от страна на сдружението, в което участват по договора със Столичната община, не е спирало приемането на отпадъци. Само били намалени количествата за периода 21 - 31 януари.

Договорът между Столичната община за оползотворяване на RDF отпадъци и консорциума "БТТ Садината 2019", в който влизат ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", беше подписан в началото на 2020 г. Той е на стойност 8.85 млн. лева и е за срок от 3 години с опция за удължаване с още две. За същата дейност общината има договор и с циментовия завод "Холсим". Той е за по-големи количества и за по-голяма сума - 9.825 млн. лева.

В условията на обществената поръчка е записано, че участниците трябва да имат действащо комплексно разрешително с включено оползотворяване на RDF отпадъци или разрешение за извършване на дейности по третиране на отпадъци. От документите по търга става ясно, че от ТЕЦ "Бобов дол" са представили комплексно разрешително или еквивалент, без да се посочва какъв точно е документът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес