Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Централизиран банков надзор и спешни мерки в подкрепа на Испания и Италия

Спасителните фондове ще рекапитализират директно банки и ще изкупуват облигации

14 коментара
Ангела Меркел и Марио Монти

Лидерите на Европейския съюз не обявиха в петък подробности за това как планират да приложат на практика решенията си от 14-часовата среща, продължила почти цялата предишна нощ, предвиждащи централизиране на банковата регулация и позволяващи директна рекапитализация на банките с пари от спасителните фондове. Спешните мерки целят да подпомогнат Италия и Испания.

Ключовият момент в споразумението е, че в бъдеще двата спасителни фонда на еврозоната – Европейският фонд за финансова стабилност(European Financial Stability Facility - EFSF) и сегашният му наследник Европейският стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism- ESM) – ще могат да инжектират капитал директно в банките, като се избягва необходимостта националните им правителства да сриват балансите им с вписване на нови дългове.

Подробностите предстои да бъдат договаряни индивидуално и сега мога да прогнозирам, че това ще са твърде трудни преговори, тъй като сме в нова територия и поради тази причина не могат да отнемат само 10 дни, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция след двудневната среща на европейските лидери.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу каза, че взетите сега решения са били "немислими" преди няколко месеца, преди да избуят съмненията за бъдещето на еврото. През лятото ЕК ще обяви плановете си за създаване на банков надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел да бъдат одобрени до края на годината.

Този срок е прекалено амбициозен, заяви Барозу след срещата на 27-те лидери на ЕС.

Единство, но не съвсем

Приетите мерки бяха приветствани като рядък пример за силен ход в правилната посока, коментира "Уолстрийт джърнал". Но този неочакван израз на единство в малките часове на 29 юни предизвика почти незабавна вълна от "но" и "ако" от страна на отделните лидери на ЕС, от които стана ясно, че дълбоките противоречия не са преодолени.

В рязък контраст с немските и холандските си партньори, френският президент Франсоа Оланд заяви, че ключова клауза в ESM е била променена, за да се позволи вземане на решения без единодушие. За разлика от EFSF, каза Оланд, ESM има предимство, а именно,че не е нужно единодушие. Веднага след като EFSF бъде заменен от ESM, необходимостта от пълно единодушие ще бъде отстранена, поясни той.

Този коментар изненада представители на ЕС, които казаха, че вижданията на Оланд не отговарят на сегашното споразумение за ESM, което в близките седмици трябва да бъде ратифицирано от Франция и други страни.

Ако Оланд казва това, всички ние трябва да се приберем у дома и да бракуваме ESM, защото не това беше договорено в споразумението за ESM", коментира дипломат от страна от еврозоната.

В действителност Меркал не отстъпи почти нищо

Макар да изглеждаше, че прави огромен компромис, трудното за Ангела Меркел всъщност бе да подчертае колко малко е отстъпила. Тя изтъкна, че Бундестагът си запазва ефективното право на вето върху всичко, което не одобрява в новия ESM. Немският парламент не само има право да гласува за всеки отделен случай на използване на средства от фонда, но също така да отхвърля едни или други предложения за промени в начина, по който ESM работи.

Меркел приветства решението за включване на ЕЦБ в надзора на банките от еврозоната. "Моето доверие в ЕЦБ е огромно. Първо, защото ЕЦБ е независим орган и второ, защото нейният собствен интерес е да има независими банки", поясни тя.

Спешни мерки в подкрепа на Италия и Испания

Спешните мерки в подкрепа на притиснатите от финансовите пазари Италия и Испания предвиждат европейските спасителни фондове да бъдат използвани за директно рекапитализиране на банките при определени обстоятелства, за което настояваше Испания, и за купуване на облигации на държави, които прилагат реформи, за което пък настояваше Италия. Сделката пък отвори пътя за приемането на Пакта за растеж и заетост, след като двете средиземноморски страни оттеглиха възраженията си срещу него.

На снощното заседание на Европейския съвет Рим и Мадрид отказаха да подпишат пакта, докато не бъдат приети спешни мерки за страните, поставени във финансови трудности поради повишаването на лихвените проценти, които им са наложени.

Затова след приключването на първия ден от срещата на върха на ЕС, въпреки късния час, в четвъртък вечер лидерите на 17-те страни от еврозоната решиха да останат в сградата на Европейския съвет и да продължат обсъждането на допълнителни стабилизационни мерки в отговор на исканията на Испания и Италия.

"Ние ще започнем да обсъждаме още сега мерките за подкрепа и стабилизиране на еврозоната. Срещата на еврозоната вече започна", заяви късно снощи френският президент Франсоа Оланд след вечерята на ръководителите на 27-те страни членки на ЕС. "Тъй като това е важна тема, ще ускорим дневния ред", добави той, припомняйки, че първоначално тази тема трябваше да бъде обсъдена от лидерите на еврозоната в петък на обяд.

Френският президент отхвърли предположенията, че Испания и Италия шантажират с исканията си. "Тези две страни желаят стабилизационни мерки, по които да се постигне споразумение без натиск и шантаж", заяви Оланд, според когото успокояването на финансовите пазари е в интерес на всички. "За Испания и Италия трябва да бъде възможно да имат по-ниски лихвени проценти, защото това ще донесе успокоение на цялата еврозона", добави френският президент, цитиран от ДПА.

Оланд уточни, че Испания настоява да получи директна помощ за рекапитализация на банките, а Италия иска приемане на мерки за съкращаване на доходността на облигациите на кризисните държави от еврозоната. Сделката по тези две точки бе постигната рано сутринта в петък.

Директно рекапитализиране на банките чрез спасителните фондове

Еврозоната желае да създаде до края на годината механизъм, който да позволи директно рекапитализиране на банките чрез своите спасителни фондове, при определени условия, съобщи след това председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и добави, че "когато това стане готово, Европейският стабилизационен механизъм ще има възможността директно да рекапитализира банките".

По думите на Ромпой тази краткосрочна мярка за финансово стабилизиране представлява огромен пробив. Той добави, че лидерите от еврозоната са се споразумели за създаването на общ европейски механизъм за мониторинг на банките.

Това няма да се случи за няколко дена или седмици, но в средносрочен план ще доведе до желания ефект, каза Томас Визер, който председателства работната група на служителите от финансовите министерства от еврозоната, цитиран от EUobserver.

Той обясни, че за момента Испания ще трябва да спазва сегашните правила, включително и за спасителната помощ от 100 милиарда евро за банките ѝ. След създаването на нов надзорен орган, спасителната помощ ще бъде прехвърлена към новия механизъм, така че да бъде отписана от испанския балансов отчет.

Спасителните фондове ще могат да изкупуват облигации

"Оставяме възможността държавите с добро поведение да използват спасителните фондове, за да си върнат доверието на пазарите и да получат известна стабилност за облигациите си", съобщи Херман ван Ромпой и втория елемент от постигнатия "огромен пробив".

Става дума за поискания от италианския премиер Марио Монти "полуавтоматичен" механизъм, който да дава възможност спасителните фондове да купуват държавни облигации, когато страните са под натиск от пазарите, но без задействането на спасителната процедура, каквито са сегашните правила.

"Имаше много дискусии, известно напрежение, но постигнахме напредък. По наша молба получихме механизъм за стабилност за страните, които се представят добре с Пакта за стабилност и растеж, но продължават да бъдат под натиска на пазарите, като Италия", обясни Монти.

Той допълни, че според този механизъм, държавите ще подпишат меморандум за разбирателство за продължаване на реформите, които вече се прилагат. Но "няма да има тройка", обясни още премиерът, имайки предвид международните кредитори от Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ.

Ван Ромпой също потвърди, че условията към този "гъвкав" механизъм ще повтарят изискванията на засиления надзор в еврозоната за бюджетните дефицити и макроикономическите дисбаланси. "Може да има срокове към меморандума, но изискванията ще бъдат същите като специфичните препоръки за държавите", уточни той.

"Избегнахме черния понеделник. Еврозоната излиза по-силна", заявил Монти след срещата.

Новината за решенията от Брюксел веднага се отрази на финансовите пазари, като лихвите на испанските и италианските 10-годишни облигации паднаха. Испанският референтен лихвен процент падна до 6.466% от 6.896% в четвъртък, докато стойността на италианските лихви падна до 5.865%, сравнено с 6.182%.

120 милиарда евро в пакта за растеж и заетост

Италия и Испания оттеглиха всички свои възражения срещу приемането на Пакта за растеж и заетост на ЕС, обяви премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клюд Юнкер.

Пактът за растеж ще разполага с фонд от 120 милиарда евро и трябва да влезе в сила до края на годината, съобщи Херман ван Ромпой. Тази сума представлява около един процент от брутния вътрешен продукт на ЕС. "Положихме основата на амбициозен документ, който ще осигури на Европа икономически растеж и нови работни места", добави Ромпой.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу отбеляза от своя страна, че пактът за растеж не отменя необходимостта от укрепване на бюджетната дисциплина и че усилията в това направление ще продължат.

Опозицията в Германия нападна Меркел, тя отрича компромис

Германският канцлер Ангела Меркел, която бе основен противник на взетите от Европейския съвет мерки, обяви, че страната ѝ не е направила компромис с исканията на Италия и Испания.

"Мисля, че осъзнахме нещо важно, но останахме верни на принципите си - няма предложения без нещо в замяна", каза Меркел. Тя изтъкна, че Германия ще продължи да спазва принципите си "да дава, вземайки нещо в замяна, да поставя условия и да поддържа контрол".

Френският президент Франсоа Оланд също приветства споразумението, като изтъкна положителния отговор на пазарите и коментира, че първите изявления вече имат позитивен ефект.

Еврозоната е приоритет, когато става въпрос за бъдещата интеграция, заяви френският президент и намекна, че това може да засегне Европейския парламент. Той обясни, че Европарламентът ще има по-малка роля, тъй като няма да може да се справи с това да решава за 17-те страни от еврозоната, които ще имат по-големи отговорности.

Решението на Меркел предизвика незабавна реакция от опозицията в Германия. Социалдемократическата партия поиска спешно заседание на бюджетната комисия в Бундестага заради постигната договореност да се позволи директна рекапитализация на банки с пари от спасителните фондове и евентуалното изкупуване на правителствен дълг.

Канцлерът трябва да обясни завоя си на 180 градуса, настоя шефът на бюджетната комисия Карстен Шнайдер, цитиран от EUobserver. В "Туитър" той написа, че постигнатото споразумение е морално опасно, тъй като означава, че "всички задължения на определена страна вече само хартиени тигри".

Немските вестници пишат, че резултатът от срещата е победа на италианския премиер Марио Монти за сметка на Меркел.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #14

  Германската нация е най-великата.Без нея светът щеше да е век назад.

 2. Анонимен
  #13

  Меркел може и да е направила компромис. Но това е исторически компромис. Компромис за оцеляването на съюза ни. Не може да имаш парламент, правителство /еврокомисията/, обща валута, а да нямаш общи механизми за банков надзор и контрол над дефицитите. ЕС е на кръстопът - или интеграцията ще се задълбочи - до федерализация, или първо ще се разпадне еврозоната, а след това съюзът. Спорно е дали трябва да стоим с лева или да се натискаме за еврото. Ако се погледне - така и така сделки, наеми, продажби

 3. Анонимен
  #12

  Хм, не Италия и Испания, а финансовите пазари получиха каквото искат. Те дадоха заеми без да мислят, че някой ще ги плаща и сега вместо да ги плащат тия, на които са дадени (или да фалират) ще ги плащат всички, най-вече тия по-разумните, хехе. Не мислех, че Германия ще се сългаси на тези стъпки без да получи Европа на тепсия, ама тази статия нищо не говори за това. Не знам как Меркел ще обясни на немците как точно е защитила интересите им.

 4. Анонимен
  #11

  Абе тия вместо да гледат мача, както им препоръча ББ се занимават с глупости. И то след като определено има кой да им дава пример! Те все недоволни и търсят други варианти.

 5. Анонимен
  #10

  Gen. Augusto Pinochet: Това са пропилени пари. Да вземаш пари от ВСЕКИ данъкоплатец и да ги наливаш в частни банки е абсолютно срещу природата на капитализма. Това е антикапитализъм. Данъкоплатецът няма нищо да спечели от това. Ние отдавна гледахме този филм в Америка. Раздадохме им пари на банките, а първото нещо, което техните директори направиха е да увеличат бонусите си и да си организират партита! Били било това възможно при капитализма от началото на 20 век? Абсолютно не! Освен това,

 6. Анонимен
  #9

  Швабите само с репченето и мърморенето си останаха, то беше ясно. Остава да преглътнат и еврооблигациите и нещата ще потръгнат. Растежът отдавна не е възможен на базата на реалната икономика. Той е постижим единствено с надуване на финансови стимули и балони, с които страните-вносителки задлъжняват, за да купуват. Няма как иначе свръхпроизводството на високотехнологични продукти да има пазар. За да продаваш такива скъпотии, трябва непрекъснато да даваш възможност на някой да ги купува. По-добре да е на вересия, отколкото изобщо да не може да ги купи. Това е!

 7. Анонимен
  #8

  БВП на ЕС е точно 15 трлн долорпа - виж factbook на ЦРУ за тази година 120 млрд евро са близо 1 процент.

 8. Анонимен
  #7

  Охилени като пачи! Тия съвсем се изгубиха в мечтите! Ще поотложат нещата с 1-2 месеца, след което - същото още по-зле :)

 9. Анонимен
  #6

  120 милиарда са точно 1% от БВП на ЕС. Боя се обаче, че никакъв растеж няма да последва.

 10. Анонимен
  #5

  Не виждам нищо смешно и няма причина тези на снимката да са толкова весели.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.