Централизирана процедура и национални цени и при медицинските изделия

Предстои създаване на електронна платформа и регулиране на цените

Централизирана процедура и национални цени и при медицинските изделия

Медицинските изделия също като лекарствата ще се закупуват чрез централизирани процедури, а цените им ще се договарят на национално ниво. Това обясни в понеделник заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.

 

По време на форум на тема "Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия" тя каза, че за целта предстои създаването на електронна платформа и регулиране на цените на медицинските изделия, както се направи за лекарствата.

 

В публикуваната в началото на август управленска програма на правителството бе загатнато намерение да се сложи ред в пазара на медицински изделия, за които пациентите са принудени да доплащат хиляди левове и то в условия на абсолютно непрозрачно ценообразуване.

 

Пазарът на подобни изделия у нас е за близо половин милиард лева годишно, значителна част от които се плащат директно от пациентите. Здравната каса, както и министерствата на здравеопазването и социалната политика също плащат за някои изделия, но сумата, която те покриват много често е доста по-ниска от пазарната стойност на изделията.


Предстои да се направи и регистър на медицинските изделия. Трябва да се промени законовата рамка, регулацията, вноса на медицинските изделия, каза днес заместник-министър Нейчева.

 

Цените на медицинските изделия са оповестени във всяка болница, според Нейчева, и се знаят. Тя подчерта, че няма регулация и рефериране на цените на медицинските изделия, както е в цяла Европа. Цените им се регулират пазарно, обясни Нейчева, но добави, че в другите европейски държави цените се договарят на централно ниво.

Електронната платформа за медицински изделия ще бъде задължителна за болниците, на които Министерството на здравеопазването е принципал, както е и процедурата с лекарствата, търгувани чрез електронна платформа.

 

Нейчева поясни, че платформата за лекарства ще бъде задължителна за държавните болници и за всички, които искат да работят в областта на онкологията. Платформата за лекарствата се очаква да започне да работи скоро, допълни Нейчева.

Най-големите допълнителни здравни разходи, които пациентите се налага да правят, са доплащане или пълно плащане на медицински изделия и лекарства, каза по време на форума Биляна Иванова от Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

 

Тя цитира данни на Евростат от 2014 год., според които България е на водеща позиция в ЕС по средства за здравеопазване, заделени за плащане на търговци и доставчици на медицински стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?