Централна Европа - ново сигурно убежище на фона на сътресенията на световните пазари

Централна Европа - ново сигурно убежище на фона на сътресенията на световните пазари

Бързо растящите икономики от Централна Европа се превърнаха в остров на стабилността за инвеститори на фона на неспокойните световни пазари тази година, а освен това допълнителното либерализиране на политиката Европейската централна банка (ЕЦБ) може да увеличи още привлекателността на региона.

Икономиките на източното крило на ЕС нараснаха с 3 % и дори повече през 2015 година благодарение на силния износ и повишеното вътрешно търсене, привличайки инвеститори въпреки опасенията, свързани със забавянето на китайската икономика и понижаващите се цени на петрола.

Тези инвеститори също така трябваше да се справят с местни рискове. Мерките, представени от новото полско евроскептично правителство, разтревожиха банките, отразиха се на злотата и разгневиха ЕС. Милиони работници се насочиха на Запад, предизвиквайки вълна от изтичане на "мозъци" и квалифицирана работна ръка.

Притокът на европейски средства за развитие обаче увеличи инвестициите, а ниските цени на петрола намалиха стойността на вноса. Разходите за труд остават сравнително ниски, което прави тези бивши комунистически страни привлекателни за големите автомобилопроизводители и други чуждестранни компании.

Спрямо долара унгарският форинт и румънската лея са най-добре представящите се валути на страни с нововъзникващи пазарни икономики в световен мащаб тази година. Те могат да поскъпнат още, ако ЕЦБ поддържа стимулите си, а опасенията от повишаването на основната лихва в САЩ отслабнат.

През последния месец и половина се вижда, че на фона на нежеланието на инвеститорите да поемат рискове, централноевропейският регион е някакъв вид сигурно убежище, посочи Гергей Фориан-Сабо, мениджър на фондове в Pioneer Investments в Будапеща.

Фориан-Сабо отбеляза, че регионалните активи може да са особено привлекателни за инвеститорите от еврозоната, които желаят да внесат промени в портфолиото си за сметка на някои страни от периферията на еврозоната като Испания и Италия, а са прекалено уплашени да купуват рискови руски и турски активи.

Докато 10-годишните италиански и испански облигации са с доходност около 1,60-1,74 %, унгарските 10-годишни облигации се търгуват при лихва 3,37 %, полските книжа - при лихва 3%, а румънските - при 3,28% - добра надбавка в свят, където отрицателните лихви се срещат все по-често.

Дори в Полша, където банковият данък и по-силният контрол върху държавните институции и други мерки на новото правителство, предизвикаха понижаване на рейтинга ѝ, лихвите спаднаха през последните седмици.

Силно възстановяване

Основните икономики в Централна Европа са в по-добра форма сега, отколкото по-слабите страни членки на еврозоната след възстановяването си от кризата през 2008 година. Растежът е стабилен, бюджетните дефицити са под контрол, а Унгария и Чехия отчетоха рекордно високи търговски излишъци миналата година. Чешката икономика нарасна миналата година с 4,3% - най-бързия темп от 2007 година, полската - с 3,6 на сто, румънската - с 3,7 процента, а унгарската - с 2,9 процента.

"Въпреки външните пречки Централна Европа продължава да се представя добре, подкрепяна от стабилното вътрешно търсене," отбелязва JP Morgan. "Нагласите остават оптимистични, растежът на заетостта е стабилен, а потребителската инфлация е ниска," допълва банката.

На фона на ниската инфлация и очакванията ЕЦБ да либерализира още политиката си, много централноевропейски централни банки обмислят също разхлабване на политиката си. Може да се наложи те да се противопоставят на поскъпване на валутите си, ако това започне да се отразява зле на икономиките им и понижава още повече инфлацията.

Чешката централна банка би могла да се окаже първата в региона, която сваля лихвите под нулата. Тя прави интервенции, за да поддържа кроната на равнище до 27 за евро.

Сърбия неочаквано намали основната си лихва до 4,25 % миналата седмица, а в Полша също има очаквания за понижение на лихвата. Унгарската централна банка вече даде сигнал, че може още да либерализира политиката си, "предимно като използва неконвенционалния си комплект от инструменти". Очаква се оценката за унгарските дългови книжа да бъде повишена от "боклук" до инвестиционно ниво тази година.

Изтичане на квалифицирана работна ръка

Част от това очаквано парично смекчаване вече е калкулирано от пазарите, но рисковете в световен мащаб могат да се отразят отрицателно на региона.

"Най-големият риск за групата (от основни валути на Централна и Източна Европа) е свързан със събития, специфични за Европа - т.е. Брекзит, който е от доста голямо значение за отворените икономики като Чехия, а също и Унгария," посочи Роксана Хуля от Societe Generale.

На вътрешния фронт изтичането на работна сила едва ли ще спре скоро, а исканията за по-добро заплащане се увеличават. Унгарските железопътни служители и автобусните шофьори планират стачки.

Собственикът на унгарската фирма Optimum Trend Еникьо Сий-Виланд наема квалифицирана работна сила като заварчици и електротехници за работа в Южна Германия през последните две години.

"Квалифицираните работници заявяват предимно, че не печелят достатъчно тук, дори ако работят няколко смени, за да могат да свържат двата края," посочи тя, като добави, че чистата заплата на един електротехник е 150 000 форинта (536,98 долара) месечно в Унгария, докато в Германия той може да заработи 2100 евро.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?