Централна Европа остава в плен на наводненията

Най-голямата опасност отмина Прага, но се пренася на Север

Водите, заливащи площи в централните и южните райони на Чехия, започнаха да се оттеглят. Намалява и скоростта на реките в тези региони, съобщи местният хидрометеорологичен център.

В столицата Прага най-голямата опасност вече изглежда отминала. Дъждът в града спря, но река Вълтава все още е доста буйна, а силата на течението и нивото на водата значително превишават нормата. Все пак критично високите нива бяха сутринта, когато местните власти бяха принудени да изпуснат част от водата в няколко язовира. Военните обаче бяха издигнали метални бариери, за да защитят историческия център на града.

Голяма част от пражкото метро, което бе спряно заради опасения, че по-ниско разположените станции могат да бъдат заляти, остава и вероятно ще остане за още няколко дни затворена. Затворени за движение са и около 60 улици, спрени са и някои трамвайни линии. Властите упоиха и евакуираха животните от зоопарка в Прага и затвориха прочутия Карлов мост в чешката столица.

В страната от няколко дни е обявено бедствено положение а властите се опитват да избегнат катастрофалната ситуация от 2002 г. Тогава загинаха 17 души, а щетите бяха за около 20 млрд. евро. В Чехия броят на жертвите на наводненията достигна осем души. Министър-председателят Петър Нечас обяви, че правителството е  готово да отдели 5,3 милиарда чешки крони (около 270 милиона  долара) за борба с наводненията и справяне с последиците от бедствието.

Все още са затворени ред отсечки от железопътни линии и автомагистрали. Евакуираните се настаняват в училища и хотели, където властите им изпращат топла храна. Още не се знае кога тези хора ще могат да се върнат по домовете си.

Наводнението в Чешката република бавно се придвижва към северните райони на страната, по посоката на речното течение. В градовете Мелник и Дечин се евакуира населението на ниско разположените квартали.

Нивото на река Лабе край Дечин е само с половин метър по-ниско, отколкото при катастрофалното наводнение от 2002 г.

Метеоролозите прогнозират, че намаляващите дъждове ще позволят високите води да се отдръпнат от Чехия, но пък в близките дни ще бъдат ударени райони на Германия, Словакия и Унгария.

В Германия около 10 хиляди души бяха евакуирани от домовете си в по-ниските райони на Саксония, а в Бавария евакуираните са доста повече.

Фолксваген временно затвори завода си в Цвикау, в източногерманската провинция Саксония, след като заради наводненията се оказа, че служителите му не успяват да стигнат до работните си места.

Заради високите води корабоплаването по река Рейн на юг от град Кобленц ще остане спряно поне до четвъртък сутринта.

Германският канцлер Ангела Меркел посети днес тежко засегнатия от наводненията баварски град Пасау на Дунав и обеща, че правителството ще предостави помощ от 100 милиона евро за пострадалите от пороите райони в югоизточната и югозападната част на Германия. Меркел каза, че правителството е готово да обмисли и отпускане на още средства, ако пострадалите провинции поискат допълнителна подкрепа.

По думите ѝ най-напред ще бъдат предоставени 50 милиона евро на Бавария. Според нея не е изключено тази сума да се увеличи, когато станат известни размерите на опустошенията от бедствието.

Междувременно нивото на водата в Пасау при австрийската граница, където се сливат реките Дунав, Ин и Илц, отново леко се покачи след обявения по-рано спад.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?