Централната банка на САЩ не може да каже със сигурност кога ще повишава лихвата

Централната банка на САЩ не може да каже със сигурност кога ще повишава лихвата

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джанет Йелън даде да се разбере, че УФР не може да каже със сигурност кога ще започне да повишава водещата си лихва, предаде ДПА.

"Нашата политика трябва да зависи от (икономическите) данни и е необходимо ние да отговаряме на (тях). Естествено, ние не можем да дадем сигурност", обобщи Йелън след края на двудневното заседание на американската централна банка по паричната политика в сряда.

Тя припомни, че повишаването на лихвите "ще зависи от нашата оценка за постигнат и очакван напредък" на икономиката към пълна заетост и дългосрочна инфлация, доближаваща 2 процента.

"Само защото премахнахме думата "търпелив" от (заключителното) изявление (след края на заседанието), не означава, че ще бъдем нетърпеливи", подчерта централната банкерка на САЩ. Тя все пак направи уговорката, че може да гарантира, че УФР няма да затегне своята парична политика само на следващата си среща по въпроса на 28 и 29 април.

На завършилото си заседание централната банка на САЩ остави без промяна своята водеща лихва на исторически ниското равнище, близо до нулата, допълвайки в заключителното комюнике, че евентуалното ѝ вдигане остава малко вероятно преди по-следващата среща на 16 и 17 юни. УФР прогнозира, че безработицата вече може да намалява без да подклажда инфлацията, а това е сигнал, че то може да се насочи към повишаване на лихвите.

Пазарите посрещнаха положително новината, че централната банка на САЩ няма да бърза с повишаването на водещата лихва. Основните индекси на Уолстрийт завършиха деня "на зелено", а суровините, включително петролът и златото, поскъпнаха. За сметка на това доларът поевтиня спрямо еврото, а доходността на американските държавни облигации с 10-годишен падеж буквално се срина от 2,04 процента преди публикуването на комюникето на УФР до 1,92 процента.

Споделяне

Още от Свят