Централната банка на САЩ понижи леко водещите си лихви. Тръмп негодува

Доналд Тръмп, Джером Пауъл

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи в сряда водещите си лихви с още четвърт пункт до 1.75 до 2 процента, като в същото време понижи с 30 базисни пункта лихвата, която плаща за свръхизлишък на банките. Централната банка на САЩ смекчи паричната политика за втори пореден път в рамките на два месеца. Подобен ход бе очакван от всички участници на пазара, поради което сега всички се интересуват как ще действа УФР в бъдеще.

Президентът Доналд Тръмп, който неведнъж е настоявал за по-чувствително понижение на лихвите, заяви, че Централната банка и нейния гуверньор Джером Пауъл "нямат смелост, нямат смисъл, нямат визия!", определяйки решението като провал, съобщи Си Ен Би Си. 

"Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново", коментира президентът в Туитър.

Съобщавайки решението на Федералния резерв в сряда, Пауъл отправи нескрито послание към Тръмп: икономиката се държи, защото Централната банка на САЩ работи в нейна подкрепа и как ще върви занапред икономиката зависи от президента, отбелязва Ройтерс.

Решението за намаляване на лихвените проценти идва след дългата повече от месец агресивна кампания от страна на Тръмп, който често критикуваше Пауъл, настоявайки водещите лихви да бъдат понижени до нула или дори повече.

Макар че Брутният вътрешен продукт продължава да расте с "умерени" темпове, а пазарът на труда "остава силен", Централната банка на САЩ понижи лихвите в съответствие с "влиянието на глобалната ситуация върху перспективите за развитие на икономиката и сдържане на инфлационния натиск". Федералният резерв обеща да "действа както е необходимо", за да поддържа икономическия ръст.

УФР повиши леко прогнозата си за растеж за тази година от 2.1 на 2.2 процента. Прогнозата за равнището на безработицата през 2019 г. е 3.7 процента при предишна прогноза от 3.6. Централната банка запази прогнозата за инфлацията за тази година на равнище от 1.5 на сто.

Управителите на Федералния резерв отново повториха, че състоянието на неопределеност се запазва. Това до голяма степен е свързано с търговската война между САЩ и Китай, както и с актуални събития като скорошното нападение срещу петролни обекти в Саудитска Арабия, което доведе до резки колебания в цените на петрола.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес