Централната банка на Украйна се оплака от тормоз от олигарха Игор Коломойски

Игор Коломойски

Централната банка на Украйна се оплака от тормоз и натиск от един от най-големите олигарси в страната - Игор Коломойски.

В свое изявление Националната банка на Украйна (НБУ) твърди, че Коломойски, който е бивш собственик на най-голямата кредитна банка в страната - ПриватБанк, оказва натиск върху институцията с намерението да създава хаос и да смени ръководството ѝ.

Централната банка съобщава за продължаваща вече няколко седмици атака срещу нея под формата на поръчкови спекулации и клевети в медиите, платени митинги пред институцията и дори опити за насилствено нахлуване в сградата ѝ.

"Ние сме на мнение, че този натиск над Националната банка се упражнява от олигарха и бивш собственик на ПриватБанк Игор Коломойски, който дължи на държавата 5.5 милиарда долара, изтеглени от ПриватБанк до национализацията ѝ", се посочва в днешно комюнике на централната банка.

Коломойски не е бил открит за коментар от Ройтерс. В миналото той твърдеше, че продажбата на акции от ПриватБанк на правителството при национализацията на кредитната институция през 2016 г. е била незаконна.

През септември бе подпалено жилището на бившия управител на украинската централна банка Валерия Гонтарева. Тогава тя заяви, че е получавала заплахи от олигарха Коломойски, загубил своята Приват банк при национализацията, извършена под ръководството на Гонтарева през 2016 г.

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски е известен с близките си отношения с Коломойски, който според неправителствени анализи е "притежавал" около 23-27 депутати в предишния украински парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят