Централната баня в София ще е наполовина реновирана през март догодина

Фандъкова разгледа как върви ремонта на централната баня. Сн: БГНЕС

С половин година закъснение заради обжалване на тръжни процедури Централната минерална баня в София ще бъде наполовина реновирана през март 2014 г.

Експресният ремонт на крилото, в което трябва да се настани Музеят за история на София, тръгна на 20 август и трябва да приключи за 191 дни, което е до края на февруари. За 18 март пък вече трябва да е подредена и първата изложба, каза зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Изпълнител на строително-монтажните дейности, които ще глътнат над 5 млн. лв., е сдружение "Света София 2013". В него влизат "ПСТ Холдинг", ЕТ "Емил Митев", "Антично наследство" и "Реставрация".

Реализацията на този проект се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие", като безвъзмездната финансова помощ е 5.56 млн. лв.

Успоредно с този проект върви и реализацията на облагородяване на околното пространство около банята за 2 млн. лв., като средствата са осигурени от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че за съжаление така и не се е появил инвеститор, който да вземе останалата част от Централната баня на концесия за изграждане на спа център.

Така едната част на банята ще придобие лъскав и приличен вид, докато останалата отново ще продължи да тъне в разруха и мизерия.

След приключването на ремонта банята ще стане първата сграда в София, която ще се отоплява с минерална вода. Ако експериментът се окаже успешен, той ще бъде приложен и в други обществени сгради след това, каза Фандъкова.

За всекиго по нещо

Идеята за настаняване на Музея на София в Централната баня е от края на миналия век, но досега не беше реализиран поради липса на интерес от инвеститор.

След пускането му в експлоатация през март е планирано да бъдат представени много интересни експонати, свързани с историята не само на столицата, но и на страната ни.

В една от залите ретро трамвай ще вози виртуално малчуганите по софийските улици в началото на 20-те и 30-те години на миналия век.

В друга от залите пък ще бъде изложен мерцедесът на цар Фердинанд от 1905 г. Той е напълно възстановен, возилото е с манивела, а скоростната му кутия е разположена на стъпалото отстрани. Историята разказва, че с този мерцедес е спечелено състезание в Европа, наблюдавано от монарха. Фердинад дотолкова се влюбва във возилото, че го купува заедно със състезателя, който му става личен шофьор, разказа зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.

Другата атракция е сватбената каляска на Фердинанд. В нея се е возила обезглавената френска кралица Мария Антоанета, след което френският двор я подарява на Фердинанд за венчавката с първата му съпруга. Каляската е за впряг с шест коня и е много представителна.

Споделяне

Още от Общество