Централната власт се разбърза да спре скандалното решение за Копривщица

Общинският съвет се събира в петък да разгледа инвестицонното намерение на бизнесмена Радослав Йовков за ски лифт с 3 станции, спортна зала и концесия на стадиона

<i>Художник Владимир Мански</i>

Централната власт се разшета да брани статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват, който местната власт реши да заличи в името на местни бизнес интереси. Ден след като Mediapool съобщи за скандалното решение на Общинския съвет в Копривщица, президентът Румен Радев призова във Фейсбук "всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей".

Дори и местната власт да не прегласува решението си, каквото спешно нареждане даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към кмета и общинските си съветници, окончателното одобрение зависи от две министерства, които няма да позволят промяна на статута.

В петък Общинският съвет на Копривщица ще заседава отново, но сред предварително подготвените решения е това за изграждане на лифт с три станции, спортна зала и спа център, както и концесията на стадиона.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в четвъртък, че е разговарял с кмета на Копривщица Генчо Герданов (ГЕРБ), който го уверил, че "ще направи всичко възможно да спре скандалното решение" като го върне за преразглеждане. "Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Борисов във Фейсбук и анонсира специална пресконфренеция на ГЕРБ по темата.

Решението на местните общинари е статутът "архитектурно-исторически резерват" да отпадне от новия Общ устройствен план (ОУП) на селището.

ГЕРБ нареди на съветниците си да прегласуват решението

След посланието на Бойко Борисов във Фейсбук ГЕРБ обяви, че се разграничава от решението на своите общински съветници.

"Възлагаме им – четирима на брой са, да прегласуват решението на Общинския съвет. При неспазване на заседание на Изпълнителната ни комисия, сме в правото си да прекратим членството им, на двама от тях, които са в Изпълнителната комисия (ИК), а на другите двама - да се разграничим от действията им до края на мандата", каза членът на партийното ръководство Томислав Дончев. Той допълни, че да "правиш добър туризъм не означава да бетонираш".

;

БСП също излезе с позиция и призова общинските съветници от ГЕРБ да ревизират позицията си, заявявайки, че "Копривщица е символ на българщината".

Няма искане от кмета за отпадане на статута

Междувременно Министерството на културата, от което зависи дали ще отпадне оспорвания статут, съобщи, че не е постъпвало такова искане от кмета на Копривщица.

В сряда кметът Герданов заяви и пред Mediapool, че е против решението за отмяна на статута на възрожденското градче. Неясно защо той не е присъствал на заседанията на Общинския съвет, когато то е обсъждано и взето под диктовката на виден местен бизнесмен, навремето изгонен от ГЕРБ. Партията има четирима общински съветници в Копривщица, по двама имат БСП, Народен съюз и БДЦ, а Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" – един.

От Министерството на регионалното развитие в отговор на Mediapool съобщиха, че планът за застрояване на Копривщица не е одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията и не е разписан от министъра на регионалното развитие, каквото е законовото изискване, за да влезе в сила.

Румен Радев: Копривщица принадлежи на България, а не на неколцина общинари

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България", написа държавният глава Румен Радев във Фейсбук по повод решението на местните общинари да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват.

"Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България", пише още Румен Радев.

Министерствата няма одобрят промените в плана на Копривщица

До момента няма официална позиция от Общинския съвет в Копривщица дали ще прегласува скандалното решение. Каквото и да се случи, обаче, министерствата на културата и на регионалното развитие, от които зависи одобрението на окончателния план, няма да позволят промяна в статута.

"Копривщица е архитектурно-исторически резерват, който трябва да бъде съхранен", се казва в официалното съобщение на Министерството на културата. Ведомството подчертава необходимостта от опазване на културното наследство на Копривщица и изразява своята убеденост, че общината и Общинският съвет няма да станат инициатори на необратима загуба не само на отделните забележителни образци на българската възрожденска архитектура, но и на историческата урбанистична структура на селището, както и на обкръжаващата го природна рамка.

Новият ОУП на Копривщица трябва да бъде одобрен и от Националния експертен съвет по устройство на територията заради специфичните норми на застрояване. Този орган е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От там уточниха, че такова искане все още не е внесено и не е разглеждано.

Над 400 са недвижимите културни ценности на територията на Копривщица. От тях 15 са с национално значение, между които емблематични исторически сгради – музеи "Лютова къща", "Ослекова къща", къща – музей "Тодор Каблешков", родните къщи на Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов.

Общинския съвет в Копривщица се събира в петък

След призивните от София Общинският съвет на Копривщица ще проведе заседание в петък. В дневния му ред не е включена точка за отмяна на решението за Общия устройствен план, но ще бъде предложено тя да бъде включена извънредно, каза председателят на Общинския съвет Рашко Христов (ГЕРБ) пред Mediapool.

Не е ясно обаче дали съветниците ще приемат да разгледат такова решение и дали ще гласуват за отмяната му. Самият Христов заяви, че все още не е решил за себе си как да гласува.

"Недопустимо е по този начин да се иска отмяна на решение, с вдигането на един телефон, без да се изслуша другата страна", каза Христов пред Mediapool. Според него никой няма намерение да отнема статута на Копривщица като "архитектурно-историческия резерват", а искат развитие на града. "Всичко изписано по медиите са лъжи, манипулации и инсинуации", допълни Христов. И уточни, че е влязъл в Общинския съвет с листата на ГЕРБ, но не е член на партията.

В същото време в дневния ред на сесията е включено разглеждането на инвестиционното намерение на бизнесмена Радослав Йовков, чийто инвестиционни намерения дадоха тласък на промяната в общия устройствен план на града и искането за отпадане на статута "архитектурно-исторически резерват".

Йовков предлага да вземе на концесия за 35 години на стадиона, да изгради лифт с три станции, спортна зала и спа център. Предложението му е направено след отправена от кмета на града покана към инвеститори в края на миналата година. Към момента няма подадено друго предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от България