Централните банки на Г-20 в готовност за общи действия при нужда след изборната неделя

Централните банки на най-големите световни икономики са готови да предприемат стъпки за стабилизиране на финансовите пазари чрез осигуряване на ликвидност и предотвратяване на кредитна криза, ако резултатът на гръцките избори в неделя предизвиква бурна търговия, предаде Ройтерс в петък, като се позова на представители на Г-20..

Освен в Гърция, през почивните дни има избори в Египет и Франция. Ако на пазарите се появи необичайно напрежение, банкерите имат готовност да осигурят “достатъчно пари”, посочват източниците на агенцията.

"Централните банки се готвят за координирани действия за осигуряване на ликвидност", посочи анонимен представител на Г-20, запознат с дискусиите сред международните финансови дипломати. Изявлението му беше потвърдено от няколко други представители на 20-те най-големи световни икономики.

Стъпката за увеличаване на ликвидността от страна на централните банки вероятно ще бъде в центъра на дискусии по време на срещата на върха на световните лидери, които ще се съберат в Мексико в понеделник и вторник. Ескалиращата криза в Европа е в основата на дневния ред на Г-20.

В зависимост от тежестта на реакцията на пазара след неделния изборен ден може да се проведе извънредно заседание на министри от групата на седемте най-развити страни с телефонно включване на централните банкери.

Първата линия на защита вероятно ще бъдат изявленията, че политиците са готови да предприемат всички необходими стъпки за осигуряването на стабилност на пазара. Това обикновено е сигнал за технически стъпки, с които да се запазят паричните потоци, преминаващи през финансовата система.

Централните банки също така могат да проведат допълнителни търгове за вливане на краткосрочна ликвидност в банките.

Възможна е и намеса на Япония и Швейцария на пазарите, за да направят опит двете страни да отслабят валутите си, които също се считат за безопасно убежище и е възможно силното им търсене да повиши цената им.

Споделяне

Още от Бизнес