Централноевропейският газов хъб ще помага за българската газова борса

Астрийският хъб ще съветва "Булгартрансгаз" за бъдещата газова борса у нас

Българският газов оператор "Булгартрансгаз" и Австрийският Централноевропейски газов хъб подписаха меморандум за разбирателство за развитието на планирания край Варна газов хъб "Балкан“ и българската газова борса, съобщиха от енергийното министерство в четвъртък

"България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона. За целта съвместно с Европейската комисия работим по концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан“. Освен необходимата инфраструктура като част от хъба ще бъде създадена борса за търговия с природен газ, която ще бъде регистрирана като дъщерно дружество на "Булгартрансгаз“ , в рамките на месец", заявила министър Теменужка Петкова, цитирана от ведомството си.

Според нея това ще гарантира необходимите предпоставки за либерализация на пазара и развитието на търговията със синьо гориво на българска територия.

Двете компании са поели ангажимент за сътрудничество и подпомагане развитието на газоразпределителния център на територията на страната ни чрез обмен на ноу-хау и добри практики по отношение изграждането и функционирането на газовия хъб, както и информация по правните и регулаторни въпроси на ЕС.

Австрийският хъб ще подкрепя търговията на газова борса в България и чрез предоставяне на помощ, услуги и информация. Страните споделят мнението, че българският пазар на газ играе важна роля за развитието на ликвидната търговия с газ в Югоизточна Европа, който е един от ключовите въпроси за постигане сигурност на доставките и конкурентоспособност в региона на Югоизточна Европа.

Чуждият партньор ще споделя информация за успешното функциониране на газовите хъбове и ликвидни места за търговия с газ, свързани с основния европейски газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия. По този начин "Булгартрансгаз" ще преценява как да развие и да превърне газов хъб Балкан във важно място за търговия с природен газ в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес