Центристките партии удържаха позициите си в Източна Германия

Крайната десница засили позициите си, но не успя да вземе победата в Саксония и Бранденбург

Центристките партии удържаха позициите си в Източна Германия

Германските центристки партии удържаха лидерските си позиции на регионалните избори в неделя в Източна Германия на фона на засилването на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

В подкрепата и на двете партии се наблюдава спад, но въпреки това Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел остана на първо място в Саксония след преброяването на всички гласове, а социалдемократите спечелиха лидерска позиция в провинция Бранденбург.

На съществуващите управляващи коалиции в провинциите обаче вероятно ще бъде сложен край, като политическите експерти прогнозират трудни преговори за съставянето на стабилни регионални правителства.

ХДС и социалдемократите категорично отхвърлиха възможността да си сътрудничат с "Алтернатива за Германия", която обвиняват, че е партия с антиимигрантска и антидемократична линия.

Намалялата подкрепа и за двете партии може да засили натиска върху партийните лидери да напуснат управляващата коалиция на федерално ниво начело с Ангела Меркел. Германската социалдемократическа партия преминава през напрегната фаза по избиране на нов лидер и може да промени курса си, отбелязва ДПА.

Въпреки малките шансове "Алтернатива за Германия" да влезе в управлението, парламентарният секретар на партията Берндт Бауман заяви, че резултатът в Саксония е гигантско увеличение на подкрепата за крайнодясната политическата сила и това е израз на недоволството на германските граждани.

Видният регионален лидер на "Алтернатива за Германия" в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке призова за предсрочни парламентарни избори и край на "ерата на Меркел".

Кандидатът за лидер на социалдемократическата партия Олаф Шолц обаче заяви, че посланието от вчерашните избори е, че партията му може да печели избори.

Германският министър на икономиката и член на ХДС Петер Алтмайер заяви, че партията му е спечелила сериозна победа в Саксония и омаловажи резултата на "Алтернатива за Германия" - според Алтмайер крайнодясната партия се е представила силно на изборите, но резултатът ѝ не е прекалено силен.

В Саксония ХДС спечели 32,1 процента от гласовете, "Алтернатива за Германия" - 27,5, а социалдемократическата партия - 7,7 процента. Този резултат изключва подновяване на коалицията между ХДС и ГСДП, отбелязва ДПА. Избирателната активност в Саксония достигна 66,6 процента (за сравнение: през 2014 г. тя бе 49,1 процента).

Германската социалдемократическа партия победи на регионалните избори в провинция Бранденбург с 26,2 процента от гласовете пред "Алтернатива за Германия" с 23,5 процента.
Християндемократическият съюз печели 15,6 процента, Зелените - 10,8, а Левите - 10,7 процента.

Това не е краят на демокрацията, както някои се опасяваха

В редакционна статия германският "Меркише алгемайне", който излиза в столицата на провинция Бранденбург - Потсдам, пише, че "силата на крайнодясната Алтернатива за Германия, но и спадащите възможности за обединение между Християндемократическия съюз и Социалдемократическата партия промениха политическия пейзаж в Бранденбург".

"Това кара участниците да бъдат по-прагматични и склонни към компромис. Балансирането на конкурентните интереси ще става по-трудно", прогнозира изданието. "Но това не е краят на демокрацията, както мнозина се опасяваха", заключава регионалния вестник.

Авторитетният "Франкфурнер алгемайне цайтунг" отбелязва в редакционен материал за изборите в провинция Саксония, че "в края на краищата близо три четвърти от гласоподавателите в Саксония в неделя дадоха гласа си за партии, които не искат да имат нищо общо с Алтернатива за Германия и нейното люшкане между радикализъм и екстремизъм. А повече от една трета решиха съдбата на своята провинция, като прецениха, че е най-добре тя да е в ръцете на ХДС".

"Нещата в Саксония обаче никога няма да са такива, каквито бяха през двете десетилетия след обединението. Макар че няма да е възможно да се сформира правителство, което да се противопостави на ХДС в провинцията, всекидневната политика на двамата коалиционни партньори ще бъде с повече предизвикателства за партията и няма да е непременно по-убедителна", пише вестникът.

ФАЦ заключава, че всяка коалиция е резултат от пораждащия безпокойство факт, че до момента не е открит начин АзГ да бъде маргинализирана.

Регионалните избори задълбочават разделението между Изтока и Запада

Изданието "Политико" прави пет извода, които могат да се направят след регионалните избори в Германия. Първият е, че голямата коалиция, наричана от германците GroKo (ГроКо) е омаломощена, но не е вън от играта. Едва ли изборите ще доведат до незабавно разпадане на коалицията, но бъдещето ѝ не е вече така сигурно.

Вторият извод е, че "Алтернатива за Германия" е по-близо от всякога от това да спечели реална власт. Засега всички партии в германския федерален парламент са твърди в отказа си да се коалират за съвместно управление с АзГ. Въпросът е колко дълго ще продължат да спазват това обещание, ако крайнодесните продължат да постигат резултати като тези вчера. Поглед към Европа показва, че няма да е много дълго.

На трето място е изводът, че 30 години след обединението Германия остава разделена държава, двете ѝ половини се раздалечават, а не се сближават. Независимо от резкия спад в безработицата и годините на икономически растеж в региона като цяло, много източногерманци се чувстват изоставени.

Това че около 3,5 милиона млади хора са напуснали родните си места, за да се заселят в Западна Германия в търсене на по-добра работа, носи особена горчивина за жителите на провинцията, които смятат, че така бъдещето им е ограбено. Най-голям демографски срив има в селските райони, където АзГ е най-силна. Избирателната активност беше относително висока, но главният печеливш от нея беше АзГ, защото хора, които не бяха гласували на предишните избори, излязоха и дадоха гласа си за тази партия.

"Не всичко, което блести е зелено", обобщава четвъртия си извод "Политико". Стремителното нарастване на подкрепата за Зелените в Германия през последната година е факт. Партията се представи по-добре отпреди, но под очакванията. Което означава, че едва ли зелената вълна има изгледи да се превърне в цунами.

Да кажем добре дошло на новото нормализиране на нещата в Германия, е последният извод на "Политико". Едно от общите неща между източните и западните провинции е раздробяването на местния политически пейзаж. Следвоенна Германия въведе 5-процентен праг за влизане в парламента, за да се предотврати връщането към политическата фрагментация, свързана с предвоенната Ваймарска република, където присъствието на поне 10 партии в парламента водеше до политическа парализа, което пък допринесе за възхода на нацистите.

Независимо от възхода на АзГ, ФРГ не изглежда застрашена от падане в хватката на авторитаризма. Но политическата ѝ система става по-разделена, по-малко предвидима и по-демократична, според някои, заради включването на по-голямо разнообразие от възгледи. Резултатите от вчерашните избори дават сигнал, че упадъкът на преди господствалите "народни партии" (Фолкспартайен) и раздробяването на политическият ѝ пейзаж ще продължат, пише "Политико".

Споделяне

Още от Европа