"Цензурагейт" разлюля държавата, призиви за оставки на Тодоров и Симеонов

АЕЖ: Медиите да бойкотират силните на деня

"Цензурагейт" разлюля държавата, призиви за оставки на Тодоров и Симеонов

Поредното посегателство срещу свободата на словото в България, осъществено този път на живо в ефира на Нова телевизия от депутата Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, предизвика истински взрив от недоволство и протести сред медии, политици и граждански организации. В последователните си участия в сутрешния блок на телевизията в петък те намекнаха, че причината за изчезването на Анна Цолова от предаването е заради "линия на поведение" и задавани въпроси. Тодоров заплаши с уволнение Николаев, а Валери Симеонов му каза, че може да му спретне "Викторгейт".

Тези им реплики станаха причина партиите "Да, България" и Движение България на гражданите да поискат оставките им, а Асоциацията на европейските журналисти призова медийната гилдия да бойкотира управляващи, заплашващи журналисти.

АЕЖ: Медиите да бойкотират силните на деня

"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество", се казва в публикуваната на сайта на АЕЖ позиция.

"В случай, че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", отбелязват от АЕЖ.

От асоциацията обръщат внимание и на заканите срещу Николаев по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов: "Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че "Викторгейт" се прави лесно".

Двамата политици по същество правят опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава, отбелязва АЕЖ.

"Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня", се казва в позицията.

От асоциацията припомнят, че действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в контекста на атаката, която бившият телевизионен водещ, партиен лидер и настоящ евродепутат Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции.

"Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове", допълва асоциацията.

Две партии поискаха оставката на Тодоров

Според "Да, България" и "Движение България на гражданите" депутатът Антон Тодоров трябва да напусне парламента.

ДБГ очаква от ГЕРБ отговор "говори ли Антон Тодоров от името на Бойко Борисов или Цветан Цветанов, когато заплашва журналисти, заради зададени въпроси, или когато се опитва да прави внушения за финансиране на медии и заявки, че ще стъпче противници, какъвто бе случаят със Сашо Диков преди седмица?"

Според ДБГ с "цензурагейт" се прави опит да заглуши и прикрие разширяването на "модела Делян", "Хасковогейт", "суджукгейт" и всякакви следващи гейтове".

"Да, България" призовава председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, "ако действително вярва в смисъла от свободата на медиите, нека направи стъпка отвъд протоколните декларации и докаже ясно позицията си пред българското общество като поиска оставката на Антон Тодоров". Партията припомня, че Тодоров е и зам.-председател на "Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика". "Тази сутрин в национален ефир за пореден път бяхме свидетели на това до каква степен управляващото статукво си позволява да репресира журналистите в България и да налага на живо цензура спрямо неудобни въпроси и теми. Депутатът от ГЕРБ не само погази свободата на словото, но и отправи лични заплахи към водещия", заявява ДаБГ и допълва, че поведението на Валери Симеонов също е недопустимо, напомняйки, че отдавна са поискали неговата оставка.

БСП нареди и Елена Йончева към заплашваните и цензурираните

Изявите на двамата управленци станаха неочакван подарък за БСП, която в последните дни вадя наяве роднински назначения във властта.

"Категорично осъждаме поредния случай на цензура и заплахи към български журналисти от ГЕРБ. Преди дни такава беше отправена към Сашо Диков. Вчера - към Елена Йончева. Днес - към Виктор Николаев", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която причислява депутатката на партията си Йончева към действащите журналисти.

Според нея е неприемливо оправданието, че става дума за лично мнение на един депутат. "То не може да изтрие факта, че Антон Тодоров изразява тези позиции не само в телевизиите, но и от парламентарната трибуна под благосклонния поглед на ръководството на партия ГЕРБ, на председателя на парламента и поощряван с мълчанието на министър-председателя Борисов", каза Нинова, цитирана от пресцентъра си. Тя подчерта, че това не е прецедент, а начин на мислене на управляващите чийто принцип е "или ще мълчите, или ще минем през вас, ще ви уволним, ще ви смачкаме".

"Уважаеми журналисти, не мълчете. Показвайте обективната картина в страната. Ние сме на ваша страна и на страната на истината", обръща се Нинова към медиите.

"Партията, от която е клиничният случай носи пълна отговорност"

"Жалко, че обществото продължава да гледа на всичко като изолиран случай, като личен проблем, като индивидуално решение, като персонална наглост...Това е политика и ето защо партията, от която е клиничният случай носи пълна отговорност, че знаейки какъв случай е той, го е сложила в редиците си", коментира проф. Николай Слатински във Фейсбук.

"Тази партия е преценила, че точно такъв тип отговаря на интересите и профила ѝ, че той ще обслужва нейните цели и ценности, ще ѝ върши работа, ще ѝ носи позитиви. Защото е част от нея - по манталитет и нрав, защото в някакъв много ясен смисъл той Е Тя", пише Слатински и допълва, че в случая с Антон Тодоров не става дума за "персонална наглост".

"То е логично следствие от кадровата политика в дадената партия, то е адекватно отражение, макар и леко хиперболизирано, на нейната същност, то е начинът, по който тя чрез своите лидери причинява и ускорява разпаднето на нраствената и моралната тъкан на обществото, то е форма на нейното съдържание...Затова и говоря с огромна тревога за случващото се - ден след ден да ставаме все по-уродливо общество", заключава Николай Слатински.

Водещият от бТВ Юксел Кадриев коментира във Фейсбук: "Не е само недопустимо депутат - и то от управляваща партия - да заплашва журналист. За такъв въпрос в страните от белия свят не уволняват! За такъв отговор в страните от белия свят изключват от политиката".

Колегата му Светослав Иванов написа: "Когато политиците се самозабравят, те започват да заплашват директно в ефир.

Тодоров към Виктор: "За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам".

Симеонов към Виктор: "Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам".

Проблемът е, че подобна наглост имитира някаква нова нормалност. Но само имитира, защото неприятният вкус е агресивен и остър. Изобщо няма да разсъждавам благодарение на кои свои качества господин Тодоров е депутат в българския парламент (…) Като цяло в момента, самозабравилите се насочват стрелите си към медиите - те заплашват, цапат, клеветят. Компрометираните се опитват да компрометират, калните хвърлят кал с мотива: "Всички сме мръсни". Политиците си броят роднините във властта. Те са много. Шуробаджанащината няма цвят. Също както и наглостта."

Кратък бе коментарът на карикатуриста Христо Комарницки, който написа: "Нова стои зад журналистите си, а ГЕРБ застава твърдо зад Нова!"

Споделяне

Още по темата

Още от България