Церовски иска министерството на финансите да покрие дефицита на Агенция "Пътища"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поискало финансовото министерство да покрие неразплатените задължения на държавата към изпълнителния Агенция "Пътища", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Дефицитът в края на годината се очаква да бъде 57 милиона лева. Същевременно, по данни на Валентин Церовски, постъпленията в бюджета от Агенция "Пътища" са 58 милиона лева.

До края на годината около 60 представители на синдикатите и на Българската строителна камара ще сформират първите мониторингови групи на регионален принцип за наблюдение усвояването на средствата от европейските фондове. Решение за това взеха представители на КНСБ, КТ "Подкрепа" и БСК на среща с министър Церовски.

Председателят на БСК Симеон Пешов заяви, че освен прозрачността в усвояването на средствата, новата система ще съдейства за увеличаване на средствата от еврофондовете в България, заради ускореното им усвояване.

Другият очакван ефект е осигуряването на равнопоставеност на българските строителни фирми в международните търгове за инфраструктурни проекти в България. Сред критериите за подбор на експертите в новата структура са опит в работата с европейски програми и владеене на английски език.

Финансирането на мониторинговите системи ще бъде по европейски програми за изграждане на административния капацитет. Има вероятност първоначално новата структура да бъде финансирана от участниците в нея.

Идеята е първата група обучени специалисти да квалифицират експерти, които ще работят на територията на страната. Възнаграждението на участниците в системите ще стане чрез техническите помощи от Европейския съюз.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?