Церовски иска министерството на финансите да покрие дефицита на Агенция "Пътища"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поискало финансовото министерство да покрие неразплатените задължения на държавата към изпълнителния Агенция "Пътища", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Дефицитът в края на годината се очаква да бъде 57 милиона лева. Същевременно, по данни на Валентин Церовски, постъпленията в бюджета от Агенция "Пътища" са 58 милиона лева.

До края на годината около 60 представители на синдикатите и на Българската строителна камара ще сформират първите мониторингови групи на регионален принцип за наблюдение усвояването на средствата от европейските фондове. Решение за това взеха представители на КНСБ, КТ "Подкрепа" и БСК на среща с министър Церовски.

Председателят на БСК Симеон Пешов заяви, че освен прозрачността в усвояването на средствата, новата система ще съдейства за увеличаване на средствата от еврофондовете в България, заради ускореното им усвояване.

Другият очакван ефект е осигуряването на равнопоставеност на българските строителни фирми в международните търгове за инфраструктурни проекти в България. Сред критериите за подбор на експертите в новата структура са опит в работата с европейски програми и владеене на английски език.

Финансирането на мониторинговите системи ще бъде по европейски програми за изграждане на административния капацитет. Има вероятност първоначално новата структура да бъде финансирана от участниците в нея.

Идеята е първата група обучени специалисти да квалифицират експерти, които ще работят на територията на страната. Възнаграждението на участниците в системите ще стане чрез техническите помощи от Европейския съюз.

По БТА

Споделяне
Още от Бизнес