Церовски: Преведени са 46 млн. лв. на агенция "Пътища"- остава дефицит от 10 млн. лв.

Преведени са два транша на обща стойност 46 милиона лева за изпълнителна агенция "Пътища", съобщи в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Първият транш от 26 милиона лева е отпуснат от Министерството на финансите и 10 милиона лева от него са предназначени за БДЖ. Вторият транш от 20 милиона лева е за сметка на преизпълнението на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщава БТА.

Церовски кмята, че би трябвало пътноподдържащите фирми да нямат проблем през зимния сезон с работата и с разплащането на възнаграждения за работниците и служителите си. След направените траншове за следващата година ще остане дефицит от около 10 милиона лева.

Изпълнителният директор на браншова камара "Пътища" Иван Бойков опонира на министър Церовски. Според него от освободените траншове само 7 милиона лева са за пътноподдържащите фирми. От 26-те милиона лева, отпуснати от финансовото министерство, 10 милиона били за БДЖ, 2,5 милиона за въвеждане на винетната система и 2,2 милиона за общините за четвъртокласни пътища.

Вторият транш, според Бойков, бил лимит, който се прехвърля и се дава право някои направени разходи от изпълнителна агенция "Пътища" да бъдат фактурирани.

Ръководителят нар на браншова камара "Пътища" съобщи още, че утре в София ще има протест на пътностроителните фирми, които са близо до столицата. Паралелни протести ще има в Бургас, Варна и Стара Загора. По думите му протестът е синдикален, защото на хората не са плащани заплати от три месеца.

По разчети на камарата неразплатените задължения на изпълнителна агенция "Пътища" към пътноподдържащите и пътностроителните фирми са 52 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?