Церовски се похвали пред парламентарната комисия, която го проверява

Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски се похвали пред създадената да го провери временна парламентарна комисия как е успял да спаси пари по европейските програми ФАР и ИСПА. В четвъртък той представи на комисията 70 страници доклад за усвояването на евросредствата от подопечното му ведомство в периода от 1999 г. до май т.г.

В резюме пред депутатите Церовски се похвали, че екипът му успял да договори 15 рискови проекта по ФАР, почти изпуснати от предишното ръководство на министерството и успял да усвои 60.6 млн. от 81 млн.евро, при които имало реален риск България да ги изпусне.

Тези резултати били постигнати от екипа на министър Церовски в срок от 10 месеца, вместо предвидените във финансовите меморандуми 24 месеца. Компенсирано е натрупаното от предишния екип закъснение, се посочва в доклада.

Средствата по първия финансов меморандум по програма ИСПА са договорени в периода на настоящото ръководство на МРРБ и към момента те се усвояват съгласно договорните условия. Средствата по втория финансов меморандум по програма ИСПА са в процес на провеждане на открити международни търгове.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?