Цецка Цачева: Ако Лозан Панов иска промени, да стане депутат

Цецка Цачева: Ако Лозан Панов иска промени, да стане депутат

Правосъдният министър Цецка Цачева отхвърли в понеделник исканията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за радикална съдебна реформа и му препоръча да се кандидатира за депутат. През последния месец Панов се обяви за премахване на безконтролността на фигурата на главния прокурор и настоя за изваждане на държавното обвинение от съдебната власт.

Тези идеи бяха посрещнати на нож от всички парламентарно представени формации, президента и самия главен прокурор. Лозан Панов бе обвинен, че прокарва политически тези. Сега и правосъдният министър Цецка Цачева се присъедини към този хор.

Тя препоръча на шефа на ВКС да дава мнение по други структури едва когато е сигурен, че всичко в ръководения от него съд е наред.

“Прокуратурата е там, където конституцията и законите са ѝ отредили мястото“, отсече Цецка Цачева пред бТВ, показвайки, че гледа на законовите норми като на свещена крава.

„Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл мнение по отношение на други структури”, допълни правосъдният министър.

В отговор на въпрос дали това означава, че Панов прокарва политически идеи, Цачева отговори с въпрос:  “А вие как мислите?”.

Правосъдният министър обясни, че от страна на Панов се чуват политически фрази и констатации, но липсва конкретика за това, което трябва да се направи. В петък президентът Румен Радев определи исканията на шефа на ВКС като “мъгляви идеи“.

Според Цачева между Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров има битка, но не и война. “Не мисля, че най-точната дума е война, защото във войната има жертви, надявам се да няма жертви от този сблъсък между двамата от тримата големи в съдебната власт”, каза Цачева.

По думите ѝ обаче тази битка е неприятна за обществото. “Има моменти, в които и тонът, и личните нападки са факт”, заяви Цачева.

Тя отбеляза, че като министър на правосъдието се старае с присъствието си във Висшия съдебен съвет да балансира и омекотява тона, както и да не допуска ярко противопоставяне.

Цачева заяви, че си говори с президента Румен Радев, от когото загуби на президентските избори.  “Достатъчно прозрачни и открити са нашите отношения”, каза тя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?