Цецка Цачева: България е единствена страна в ЕС, където има "вечни длъжници"

снимка БГНЕС

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на вечните длъжници, коментира в петък министърът на правосъдието Цецка Цачева във Варна, цитирана от БТА. Тя участва в международна конференция за процедурите по несъстоятелност, която е част от програмата на председателството.

В момент европейските институции дебатират върху проект за директива, която има за цел да уреди част от въпросите на европейско ниво.

Цачева обясни, че в ЕС вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство. Преди близо година парламентът прие на първо четене промени в ГПК, с които бе заложен 10-годишен абсолютен давностен срок за прибиране на дълговете, но след това той отпадна от закона.

Преди близо два месеца екип от експерти под егидата на омбудсмана Мая Манолова изготви концепция за т.нар. Закон за личния фалит. Целта на закона е точно да се сложи край на вечните длъжници, които при определени условия да получават възможност да се разплатят.

Споделяне

Още от България