Цецка Цачева дава оставка само с премиерско нареждане

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще подаде оставка, само ако тя ѝ бъде поискана от премиера Бойко Борисов за несправяне с работата като министър.

Така в четвъртък тя отговори на 16-те известни български юристи, които преди ден поискаха Цачева "незабавно" да си подаде оставката заради нападките ѝ към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Цачева обясни преди седмица, че идеите на Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт са политически. Тя му препоръча да стане депутат, ако желае идеите му да се осъществят. Точните ѝ думи пред бТВ бяха: "Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт..."

"Оставката, в юридически план и с последици, може да ми я поиска този, който ме е предложил и да се гласува от тези, които са приели решението. Ако министър-председателят ми поиска оставката и тя се мотивира за неизпълнен от мен ангажимент във връзка с преките ми компетентности и функции, тогава ще ви отговоря", каза в четвъртък Цачева в типичния си стил.

Тя уточни, че оставката ѝ е поискана от "изключително компетентни, уважавани от нея юристи, които са утвърдени имена и имат право да изкажат позиция". Цачева каза, че когато тези юристи имат предложения за продължаване на съдебната реформа, е готова да ги изслуша.

Тя даде за пример шефката на Районния съд в Сливен Живка Спирова, която в сряда я потърсила с предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

След това Цачева отрече да е казвала в интервюто пред бТВ, че призовава Панов да стане депутат, ако иска изваждане на прокуратурата от съдебната власт, и обясни, че думите ѝ били извадени от контекста.

"Имаме нужда от по-малко думи в момента и повече конкретна работа", отсече правосъдният министър.

Преди ден юристите обясниха, че от изказванията на Цачева са останали с впечатление, че "възгледите на правосъдния министър за разделението на властите не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия".

"Намираме за крайно неуместно изказването ви, че ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат", се казва в искането за оставката на Цачева. В него се напомня за решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от миналата година, с което бе осъдена Унгария. Делото бе за нарушение на свободата на изразяване на бившия председател на унгарския Върховен съд Андраш Бака. Неговият мандат бе предсрочно прекратен заради изразени от него критики към предприетите законодателни реформи от партията на Виктор Орбан.

"По наше убеждение, ролята на министър на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители. Като считаме, че публичните ви изявления са несъвместими с тези функции, настояваме за незабавната ви оставка.", се казва в отвореното писмо, с което бе искана оставката на Цачева.


То е подписано от Здравка Калайджиева (съдия в Европейския съд по правата на човека 2008 – 2015 г.), Станислав Костов (адвокат и преподавател по право на ЕС), доц. Кристиян Таков (преподавател по гражданско право и основател на "Да, България"), адв. Ина Лулчева, адв. Емилия Недева, адв. София Разбойникова, адв. Николай Руневски, адв. Георги Атанасов, адв. Йорданка Бекирска, адв. Динко Кънчев, адв. Ивайло Костов (преподавател по граждански процес), адв. Симеон Стойчев, адв. Петя Косева, адв. Анна Гаврилова-Анчева, адв. Даниела Екимова и адв. Маргарита Калайджиева.

Споделяне

Още от България