Цецка Цачева е оптимист за АЕЦ “Белене“

Цецка Цачева е оптимист за АЕЦ “Белене“

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази в неделя оптимизъм за изграждането на АЕЦ “Белене“, заявявайки в Свищов, че втората атомна централа у нас ще бъде построена, но при ясни правила за финансиране.

В същото време депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков заяви в Плевен, че лично ще сезира прокуратурата за отношението на правителството към проекта "АЕЦ-Белене".

По думите на Цачева АЕЦ “Белене“ е проект от изключително значение за икономическото съживяването на района. “Винаги с болка споделям, че съществува невероятна разлика между Северна и Южна България, където хората са по-заможни, защото там икономическите условия са по-добри“, заяви парламентарният шеф.

Последиците от икономическата криза не дават възможност на българската държава да участва в проекта със собствени средства, за това управляващото мнозинство на ГЕРБ търси стратегически инвеститор за централата, която ще бъде изградена при изключителни гаранции за безопасна експлоатация в съответствие с екологичните норми, каза още Цачева.

По думите ѝ бъдещата централа ще промени визията за района, ще се съживи не само икономиката, но ще се възродят образованието и здравеопазването.

Цачева се включи в общоградските тържества в Свищов по повод 133-та годишнина от Освобождението и традиционен празник на крайдунавския град.

Петков пък коментира, че от една страна, държавата е възложила поредна оценка за икономическия потенциал на проекта, която ще трябва да се плаща, а от друга, ако закъснее с изпълнението на договореностите с Москва за АЕЦ-Белене, руската страна може да поиска неустойка от 1 милиард евро през арбитража в Париж след 1 октомври.

И в двата случая ще се плаща, обясни Петков.

"Въпросът е прокуратурата да подходи със същата енергия "към тези, които наследиха онези", защото е ясно, че се правят щети на държавата", каза депутатът от "Коалиция за България".

Петков каза още, че ще сезира прокуратурата и за неработещата от година и половина система в столицата, която трябвало да възпрепятства движението на моторни превозни средства по трамвайните трасета. Тя бе въведена по времето на кмета Бойко Борисов. Парите за нея ги даде кметът, а кой ги открадна по такъв безогледен начин, трябва да каже прокуратурата, заяви Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес