Цецка Цачева: Не правим лобистки закони, ще приемем закон за лобизма

Ще се поправим от недобре свършената работа и ще компенсираме занапред. Така председателят на парламента Цецка Цачева коментира в неделя свършеното през първата година от мандата на 41-то Народно събрание.

В интервю за БТА тя отхвърля тезата, че ГЕРБ приема  лобистки закони. В тази връзка депутатите от ГЕРБ ще инициират работна група, която да предложи закон за лобизма.

Според Цецка Цачева никога медиите не са се чувствали толкова комфортно, колкото в момента.

Има неща, които са свършени добре, други - не толкова, но това е само първата година и предстоят още три от мандата на този парламент, коментира Цачева пред репортери. Тя обаче не пожела да даде оценка за работата на Народното събрание, защото то е колективен орган.

Идната сряда ще се знае кой ще е заместник-председател на НС от ГЕРБ на мястото на подалия оставка Лъчезар Иванов, каза Цачева. Тя обаче не се ангажира с никакви имена, тъй като политическото решение ще бъде взето от ръководството на партията.

Лъчезар Иванов бе принуден да напусне всички заемани от него ръководни постове в НС, след като стана известно, че е лобирал в полза на митничар, опитвайки се да окаже натиск върху медия.

Според Цачева е въпрос на политическо решение и дали двамата депутати от ГЕРБ, чиито имена бяха замесени в скандала с лобистката "наркопоправка" в "Държавен вестник", трябва да бъдат отстранени от ръководните си постове в парламентарни комисии.

Такива са препоръките на временната анкетна комисия по случая, чийто доклад се очаква да влезе в пленарна зала тази седмица. Комисията, оглавявана от ГЕРБ, реши, че депутатите Светлин Танчев (председател на комисията по европейски въпроси) и Пламен Цеков (зам.-председател на здравната комисия) трябва да напуснат ръководните постове, които заемат. Цачева обеща да коментира доклада тогава, когато той стане факт за нея, тъй като все още не е заведен в деловодството на НС.

Тя отбеляза, че ако има доказателства за вина на двамата депутати на ГЕРБ, те "категорично" трябва да поемат отговорност.

Цачева присъства на откриването на международната конференция “Математиката в индустрията”, част от честването на 20 години от създаването на Европейското математическо дружество. “Математиката в училище беше първата моя любов, аз ѝ изневерих в по-късните си години, но съм дълбоко благодарна за онова, което ми е дала като ценностна система", коментира председателят на НС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?