Цецка Цачева: Няма да има големи промени в Изборния кодекс преди вота

Председателят на НС потвърди, че подслушването влиза в борбата с изборните измами

Снимка: БГНЕС

Във времето, оставащо до изборите, можем да направим промени в Изборния кодекс, но не и основни и генерални, заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Тя каза, че са възможни промени, като вече се обсъждат такива с предеседателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

"Изборният кодекс на практика събра действащите преди това закони за различните видове избори. Приемането му трябваше да направи така, че онези порочни практики за манипулиране на гласове и резултати да бъдат преодолени. Аз съм убедена, че успяхме да ги преодолеем специално за смесените региони, които са в близост до Турция, където живеят много български граждани, а нормите дадоха резултат", коментира Цачева.

"Вече има политическа воля за това да се въведат специални разузнавателни средства за проследяване на брокерите, които се занимават с тези практики. Те не работят за имиджа на България в международен план. В Закона за СРС е нормата, а не в Избирателния кодекс. Нормите в кодекса са много добри, но зависи как се прилагат", заяви още Цачева, която е на обиколка в Кърджалийска област.

"Трудно ми е да бъда оригинална, защото това е въпрос, който ми е задаван много пъти и отговорът е толкова ясен, че мисля да не му отделяме голямо внимание, за да не влиза името му за пореден път в медиите", заяви Цачева в отговор на въпрос кой е рекордьорът по отсъствия от пленарната зала, като визира вечно липсващия лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Работата на народния представител основно е в Народното събрание, но той трябва да бъде и сред своите съграждани и избиратели. Има народни представители, които може би са отдадени само на втората част от своите ангажименти и считат, че може и да не се посещава Народното събрание", посочи Цачева, цитирана от Дарик радио.

Според нея паричната санкция дисциплинира депутатите.

"Спрямо определени народни представители такава санкция не е достатъчно ефективна, тъй като те не разчитат само на възнаграждението от парламента. Аз обаче съм доволна, защото така с наложените имуществени санкции ние спестяваме немалко пари всяка година, които връщаме в общия държавен бюджет", каза Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?