Цецка Цачева няма нищо против да й влизат в имейла

Цецка Цачева няма нищо против да й влизат в имейла

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отхвърли в сряда критиките срещу Закона за електронните съобщения и оправда опитите на МВР да се добере до трафичните данни на населението.

"Аз като гражданка не бих имала нищо против да влязат в моята електронна поща, стига това да гарантира моята сигурност и тази на семейството ми", заяви тя. Цачева обясни, че ще има промени в законопроекта между първо и второ четене, но ще бъдат запазени "философията и духът му".

Всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и Атака обявиха за противоконституционни опитите на МВР да следи трафичните данни на населението при разследването на всички престъпления с полагаем затвор над 2 години. В чл.34 ал.2 от основния закон се казва, че тайната на кореспонденцията може да бъде разкривана само за разследването на "тежки престъпления", т.е. с полагаем затвор над 5 години.

От Програма "Достъп до информация" също остро разкритикуваха текстовете и определиха част от исканията на МВР за противоконституционни. Неправителствената организация определи като нарушаване на човешките права желанието на министерството да разполага с данни в реално време за телефонните разговори и Интернет-контактите на хората.

Както Mediapool вече писа, МВР е склонно на известни компромиси, като например да редуцира броят на престъпленията, за които ще се искат трафични данни, и да оставя информация при мобилните оператори за това кога използва тяхна база данни.

"Става реч не за следене, не за навлизане в лична територия, за накърняване на свободи и права. Става реч за гарантиране на сигурността на всеки един от нас”, обясни обаче Цачева след като почете паметта на Христо Ботев в Борисовата градина.

В словото си тя отбеляза, че България навлиза в четвъртата година от членството си в ЕС и Христо Ботев би се гордял с този успех. За нас остава да отстояваме самочувствието си, че сме достойни за Ботев, заяви Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България