Цецка Цачева: Няма проблем Пеевски да е бизнесмен

Цецка Цачева: Няма проблем Пеевски да е бизнесмен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) обяви, че не вижда никакъв проблем с осветяването на депутата от ДПС Делян Пеевски като едър бизнесмен, стига да си декларира имуществото.

В отговор на въпрос дали я притеснява фактът, че Пеевски официално се е осветил като медиен магнат, Цачева казва: "Задължение на всеки народен представител е да представи съответната декларация за това. Надявам се колегата да попълни такава декларация непосредствено след като стартира есенната сесия на парламента". Тя не вижда конфликт на интереси в положението на Пеевски.

Пред сайта "Фрогнюз" Цачева припомня, че "няма забрана в действащото законодателство да придобие дялове или акции".

"Но само по себе си участието в търговски дружества и неправителствени организации, в управление на ръководни органи на такива организации, тогава когато то е декларирано, публично и ясно пред обществото, няма как да води до конфликт на интереси", допълни председателят на парламента.

Преди два дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира, че осветяването на Делян Пеевски като медиен бос е "голям казус".

"Голям казус, между другото, и трябва да го изясним, за да няма съмнение. Мисля, че човек, който е депутат, е в известен конфликт на интереси, ако има медии. Но за това има органи, които трябва да проверят – става въпрос за медийната и пазарната среда – доколко това е разрешено. Надявам се законодателят да го постави (този въпрос)“, каза Бъчварова по повод новината, че Делян Пеевски става съсобственик в медийния бизнес на майка си Ирена Кръстева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?