Цецка Цачева отхвърли обвинения на Яне Яне за "принуда" и "заплахи" към РЗС

Лидерът на РЗС Яне Янев обвини в петък председателя на Народното събрание Цецка Цачева в принуда чрез заплаха на народни представители от партията. Веднага след това Цачева отговори, че това не е вярно и че от началото на 2010 г. не е срещала, нито пък разговаряла с представители на бившата парламентарна група на РЗС.

Според нея атаката на Янев е породена от решението, взето тази седмица от председателския съвет на НС, според което независимите депутати на Янев трябва да освободят помещенията, които сега заемат в парламента.

Преди това Янев каза, че наскоро Цачева била спряла двама депутати от РЗС и им казала да "спрат да говорят срещу нея", защото "имаме и през нас минава всякаква секретна информация за вас".

Обмисляме дали да не повдигнем обвинение срещу г-жа Цачева за принуда, заяви Яне Янев. Съгласно чл. 143 на Наказателния кодекс, такова деяние се наказва с до 6 г. затвор, допълни той.

Цецка Цачева опонира, че не е чела никаква класифицирана информация, която да се отнася за РЗС и нейни представители.

"Янев няма други лостове и друго място освен тази трибуна, тук, в кулоарите на парламента, където да отправя подобен род обвинения и да изнася такива информации", заяви Цачева. Тя допълни, че обвинения, които не засягат пряко нейната работа като председател на НС, подминава с усмивка.

Атанас Семов от РЗС коментира, че тази седмица Цецка Цачева е върнала поредно питане на представители на партията, което касае 11 действащи министри и евентуален техен конфликт на интереси при заемането на държавните постове.

Резолюцията, която Цачева е подписала, гласяла, че въпросът не се отнася до общата дейност на правителството, за която може да отговаря министър-председателят.

Семов посочи, че това е поредното нарушаване на конституцията от страна на управляващите и че е превишаване на правомощията и препятстване на осъществяването на парламентарна дейност на депутати. Семов се закани, че ще внася този въпрос всяка седмица.

От своя страна Цецка Цачева обясни, че е върнала питането на РЗС, тъй като премиерът може да отговаря в пленарна зала "само относно дейността на министрите и правителството, а въпросът по същество е същият, който е внесен в антикорупционната парламентарна комисия".

Според Цачева компетентният орган, който трябва да се произнесе дали 11-те министри имат конфликт на интереси и несъвместимост при заемането на постовете си, заради участие във фирми и търговски дружества, е парламентът.

Цачева увери, че той ще се произнесе в най-кратко време.

Яне Янев съобщи още, че "остро протестират" срещу приетия преди ден закон за митингите и шествията, който е "поредната репресия над българските граждани". Според закона протести и митинги пред сградите на НС, МС и президентството могат да се правят само в определени зони.

Янев подчерта, че тези ограничения няма да спрат РЗС да провежда протестите си под прозорците на НС и МС. Ако ни откажат, "ще отговорим с друга сила", закани се той и даде за пример протестите на гръцките фермери, които блокират българската граница.

Лидерът на РЗС коментира и изказването на председателя на БСП Сергей Станишев, направено във Варна, че ще подкрепят техни опозиционни действия. Янев определи действията на БСП като "троянски кон" на ГЕРБ и заяви, че няма да търси никаква подкрепа от социалистите.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?