Цецка Цачева поиска записа от разговора Първанов – Дянков, от "Дондуков" 2 й го обещаха

Цецка Цачева поиска записа от разговора Първанов – Дянков, от "Дондуков" 2 й го обещаха

Скандалът между правителството и президентската институция, ескалирал в петък вечерта, след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обвини в прав текст президента Георги Първанов в преднамерено и провокативно поведение, в събота доби нови измерения и обхвана и законодателната власт.

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви в нарочно изявление пред медиите, че е отправила официално писмо до президентството да бъде предоставено на Народното събрание копие от стенограмата на разговора на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков с президента Георги Първанов, състоял се в петък преди обед. Тя иска и аудиозапис от срещата.

Цачева е помолила "президентът да я уведоми дали е имал предварителното съгласие на Дянков за огласяване на официалната страница на президента и на официалните страници на електронните медии на проведения разговор, стенограмата, от който днес може да се прочете и в печатните медии".

ГЕРБ: Зад атаката на Първанов стои лична и политическа корист

Почти едновременно от ръководството на ГЕРБ разпространиха декларация, написана в остър тон, в която се казва, че записът на разговора между Първанов и Дянков и публикуването на стенограмата от него са направени без знанието и съгласието на Дянков, което е нарушение на чл. 32 от конституцията.

От ГЕРБ обръщат внимание още, че разговорът е бил режисиран така, че Първанов да направи обръщение със заявка за собствен политически проект, като си е послужил недопустимо с личното желание на министъра да бъде изгладено едно недоразумение като повод да атакува политиката на цялото правителство.

"Правителството е изразявало нееднократно в последните месеци уважение към президентската институция с участието на премиера и министри в организираните от него форуми и срещи. Но подготвената предварително реч за срещата, изчитането ѝ пред микрофоните и публикуването на текста от разговора с вицепремиера Симеон Дянков показа, че желанието за сътрудничество на Георги Първанов с правителството са само привидни", се казва още в декларацията.

"Търсенето на лична изява и безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат. Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията", продължава документът.

"Личната и политическа корист, които стоят зад действията на Георги Първанов срещу българското правителство, личат от факта, че той си позволи да наруши основна конституционна норма. В сградата на президентството е записан разговор със Симеон Дянков без изричното му съгласие и стенограмата от него е разпространена, без той да бъде дори информиран. Това действие е пряко нарушение на чл. 32 ал. 2 от Конституцията на Република България", отбелязват още от ГЕРБ.

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Президентът, който трябва да бъде гарант за правата на българските граждани, си позволява сам да ги нарушава, и то по отношение на политическо лице от висок ранг. Ако е практика Георги Първанов да записва всички свои разговори, то естествен е въпросът защо не ги публикува без изключение, така, както се е самозадължило да прави със стенограмите от своите заседания правителството? Как, и кой определя избирателността на разговорите на президента, които стават достояние на обществеността?".

ОТ ГЕРБ предупреждават, че не могат да оставят без остра политическа реакция тези действия на президента и подкрепят искането на председателя на парламента да изиска записа и стенограмата от разговора.

От "Дондуков" 2: Искате записа, ще го имате, не е таен

Часове след изявлението на Цецка Цачева от прессекретариата на Първанов разпространиха съобщение, че исканите материали ще бъдат предоставени.

"Президентът държи на коректните отношения с институциите, поради което на председателя на парламента ще бъде изпратен и писмен, и звуков запис от срещата. Нещо повече, президентската институция е готова едновременно с това да предостави аудиозапис и на медиите“, се казва в изявление на Първанов, цитирано в съобщението.

Според президента било "нормална административна практика на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма“. Президентът очевидно е приел за официална среща и поисканата от министър Дянков за изясняване на недоразумение, възникнало по повод на развлекателно телевизионно шоу.

"Проведеният с министър Симеон Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация. Президентът изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения в ГЕРБ. Впрочем, самият министър Дянков настояваше да се изясни случаят с неговите изявления за президента. Едва ли може да се намери по-добър начин за изясняване на позициите от оповестяването на стенограмата“, продължава съобщението от прессекретариа.

В заключение медийните съветници на Първанов припомнят, че "последният скандал тръгна от поредното провокационно изказване на министър Симеон Дянков“. От името на Първанов те укоряват и парламента, че се включва в "неразумното разширяване на проблема“.

Костов поиска започване на процедура на отстраняване на президента, Станишев пък призова Дянков да си ходи

След като президентът твърди, че записва всички свои разговори, нека да ги публикува, коментира съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

"Нека всички негови разговори да бъдат публикувани, включително и с Алексей Петров и други личности“, каза той.

Според Костов президентът е извършил тежко нарушение на конституцията, записвайки и публикувайки разговор, без съгласието на български гражданин. Това е недопустима манипулация с хората. Думите ми на възпитан човек са малко, заяви пред БГНЕС бившият премиер.

Тук не става дума само за Симеон Дянков и ГЕРБ, а за нарушение на конституцията, каза Костов. Според него единствената възможна стъпка е започване на процедура за отстраняване на президента от поста му.

Очаквано лидерът на БСП Сергей Станишев защити Първанов, като коментира, че не вижда "нищо укоримо" в решението на президента да бъде публикувана стенограмата от разговора му с Дянков.

"Смешно ми е това правителство и тази власт да се жалва от публичност, нали това беше основен призив на ГЕРБ", заяви пред журналисти Станишев, цитиран от БТА.

"Всеки ден оставане на Симеон Дянков на поста финансов министър е вреден за България, защото ще докарат хората до просешка тояга, ще сринат икономиката, и това няма да бъде в далечното бъдеще", заяви още лидерът на БСП. По думите му министърът на финансите "трябва да си мери приказките и да внушава доверие, стабилност, спокойствие, а не постоянно да генерира скандали".

Граждански протест срещу действията на президента се организира във "Фейсбук"

Като отговор на напрежението между институциите на фона на купищата проблеми за решаване в страната в събота в социалната мрежа "Фейсбук“ се разпространи призив за провеждане на мълчалив граждански протест пред сградата на президентството в неделя в 17.30 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?