Цецка Цачева разбира Божидар Димитров за "тоя шибан народ"

Цецка Цачева разбира Божидар Димитров за "тоя шибан народ"
Според председателя на парламента Цецка Цачева споделената публично оценка на Божидар Димитров за "тоя шибан народ" не е причина да се очаква оставката му. Въпреки че не оправдава министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, тя го разбира.

"Разбирам емоцията на Божидар Димитров тогава, когато е изпуснал тази фраза, защото това за мен е емоционална реакция на нещо, което аз също споделям", коментира Цачева пред Нова телевизия в четвъртък и добави, че също е била раздразнена от изразените съмнения за автентичността на намерените край Созопол мощи на Свети Йоан Кръстител.

Цачева обаче за разлика от министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, не си е позволила такава реплика.

Цецка Цачева за почивката, професионализма и Хорхе Букай

Водеща: Тя е тук дори с болно гърло. Това е професионализъм, нищо не може да ви спре от служебните задължения.

Ц. Цачева: Както удачно забелязахте, когато човек във време на отпуска се отпусне, тогава имунната система си казва своето и малко нямам глас.

Водещ: Надявам се, че това не ви е попречило да си починете.

Ц. Цачева: Разбира се.

Водещ: Как си прекарвате отпуската?

Ц. Цачева: Много приятно, много релаксиращо. Имам възможност да се срещам с колеги, имам възможност да отворя книги, които отлагах цяла година. С една дума, добре.

Водещ: Какво прочетохте последно? Я ни посъветвайте нещо, да прочетем и ние някоя хубава книга.

Ц. Цачева: Знаете, че на посещение в Народното събрание бе Хорхе Букай. Аз имам неговите издания, които до този момент бяха познати на българската публика и прочетени от мен, но последното, което той издаде и прочетох, едни фантастични притчи, с които в момента, така, отмарям.

"Въпрос на вътрешен праг, на самоконтрол. . . Има такива моменти, в които човек е на предела на, така, емоцията, която може да задържи в себе си, и допускам, че като учен, като човек, който е много вътре и близо в тази тема, точно това е отприщило в него. Разбира се, по никакъв начин, аз съм убедена, че той не е вложил съдържанието, понятието, в това понятие, спрямо целия български народ, спрямо всички български учени, но, да, казана дума - хвърлен камък, е казал народът", анализира създалата се ситуация председателят на парламента.

Според нея не е редно Божидар Димитров да подаде оставка, тъй като "оставката е носене на политическа отговорност тогава, когато един министър се е отклонил от политическата воля, от онова, което като политики прави Министерският съвет".
"В конкретния случай мисля, че сами можете да получите отговора. Няма отклоняване. Вярно, има една емоционално изпусната реплика, но тя не може да бъде като, така, повод за искане на политическа оставка. Защото оставката, това е искане на политическа, взимане на политическа отговорност", категорична е Цецка Цачева.

Председателят на парламента, която по образование е юрист, коментира напрежението между изпълнителната и съдебната власт, със съждение на представители на магистратите в Германия, според което противоречията между изпълнителна и съдебна власт са характерен белег за всяка една демократична и правова държава.

Цецка Цачева за "колегите юристи"

Водещ: Очаква, когато някой бъде арестуван и бъде обвинен, че е убиец или крадец, или мошеник, да бъде и осъден за същото нещо, т.е. когато бъде обвинен за нещо, да има доказателства за това.

Ц. Цачева: Обвинението, квалификацията на едно лице, че е престъпник, убиец и т.н., се дава в една по-късна фаза в съдебния процес. .

Водещ: Така, т.е. вие отчитате като грешка това, че в голяма част от случаите първо се лепват етикети на едни хора и след това се вижда дали това е истина или не.

Още

"Това трябва да говори, че ние в България вече имаме една правова държава, с конституционно изградени власти, които са независими помежду си, е, малко повече, отколкото лично аз бих приела да бъдат, защото взаимният контрол и взаимните връзки между отделните власти трябва да бъдат такива, че когато има проблем с дадена власт, останалите две власти да могат да рефлектират, да се намесват, в допустими граници от конституцията, за постигане на една цел, която, да кажем, един кабинет си е поставил като управление", каза Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България