Цецка Цачева се съгласи напълно с Комитета срещу изтезанията за затворите

Цецка Цачева се съгласи напълно с Комитета срещу изтезанията за затворите

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви във вторник, че приема като напълно обективни препоръките на Комитета срещу изтезанията за условията в българските затвори и арести. Тя се срещна с председателя на комитета към Съвета на Европа Микола Гнатовский и неговия екип.

"Необходимостта от реформиране на пенитенциарната система е възприета от българските власти като въпрос от национално значение. Нашите усилия за справяне с идентифицираните от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешко и унизително отнасяне или наказание /КПИ/ проблеми в местата за лишаване от свобода са постоянни. Приемаме вашите препоръки за обективни, те ни помагат да отстраняваме констатираните слабости", обясни Цачева пред делегацията от Страсбург, цитирана от Министерството на правосъдието

Микола Игнатевский е казал, че "оценява високо постигнатия напредък в някои аспекти на реформата" в системата за налагане на наказанията и арестите. Целта на срещата е била за обсъждането на мерките, предприети от страна на българските власти за изпълнение на препоръките по доклада на Комитета през пролетта на 2018 година.

В доклада на комитета се говори за "леко подобрение" на отношението на българските власти към задържаните в полицейските арести. В същото време мисията от Страсбург отчитат, че властите все още не са взели никакви мерки за подобряване на достъпа до адвокат или лекар на задържаните лица. Условията в част от българските затвори и арести продължават да са твърде далеч от европейските стандарти.

И докато при затворите има някакъв напредък, то Комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа остана шокиран от от условията в някои от домовете за хора с психични разстройства и умствена изостаналост в България.

В доклада се описани истории за хора, "накацани от мухи", подове, покрити с "човешки отпадъци", умствено изостанали, поставени в заключени стаи в условия на пълна изолация без никакъв шанс за човешки контакт. Особено силно впечатление на делегацията са направили социалните домове в Качулка и Радовец, както и психиатричната болница в Раднево, където хора с психични заболявания са били назначавани за санитари.

Споделяне

Още от България